Pentru comemorarea incidentului, Giffords se întâlneşte, azi, cu câteva persoane care au fost prezente atunci la scena violenţei, inclusiv dintre cei care au acordat primul ajutor răniţilor şi cei care l-au pus la pământ pe autorul atacului, anunţă un comunicat emis de biroul parlamentarei.

"Foarte multe lucruri s-au întâmplat de anul trecut până acum. Asta nu putem schimba", spune Giffords (41 de ani) într-o înregistrare video, pe blogul său. Ea a anunţat că va demisiona pentru a-şi continua recuperarea în urma rănii la creier pe care a suferit-o, când a fost împuşcată în ianuarie 2011.
Alegeri preliminare în aprilie

"Nu-mi amintesc prea multe lucruri din acea zi oribilă, dar nu voi uita niciodată încrederea pe care mi-aţi acordat-o să vă reprezint", a mai spus Guffords. "Vă mulţumesc pentru rugăciunile voastre şi pentru că mi-aţi oferit timp să mă pun pe picioare. Trebuie să continuu recuperarea. Aşa că voi face ce e mai bine pentru Arizona, voi demisiona, săptămâna aceasta", a precizat oficialul american.  

Giifords, membră a Camerei Reprezentaţnilor din partea Partidului Democrat, va trimite, în următoarele zile, o scrisoare de demisie preşedintelui forului legislativ, John Boehner, şi guvernatorului statului Arizona, Jan Brewer.
Potrivit guvernatorului, în 72 de ore de la primirea demisiei, vor fi anunţate alegeri primare anticipate, probabil în luna aprilie, pentru ca partidele să aibă timp să-şi aleagă candidaţii pentru cel de-al optulea loc al statului Arizona în Congres. Vor urma alegeri generale, probabil în iunie, iar câştigătorul va ocupa locul lui Gifford până la finalul actualului mandat, adică până în ianuarie 2013.