Proteste masive în Rusia. SUA condamnă metodele brutale de represiune

Proteste masive în Rusia. SUA condamnă metodele brutale de represiune

SUA condamnă metodele brutale de represiune ale forțelor de poliție împotriva protestatarilor ruși care au ieșit în stradă în favoarea lui Aleksei Navalnîi.

SUA condamnă meteodele brutale de represiune împotriva protestararilor ruși.

Statele Unite condamnă utilizarea unor metode brutale ce represiune, de către forțele de ordine, împotriva protestarilor care au ieșit în stradă. Zeci de mii de persoane care au manifestat la chemarea opozantului Alexei Navalnîi pentru a cere eliberarea acestuia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Statele Unite condamnă cu fermitate utilizarea unor metode brutale împotriva protestatarilor şi a jurnaliştilor în acest week-end în oraşe din Rusia”, se arată într-un comunicat de presă.

Materialul a fost transmis de noul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat SUA, Ned Price.

SUA au luat poziție după ce peste 2.500 de manifestanţi au fost arestaţi sâmbătă, potrivit ONG-ului de specialitate OVD Info.

„Îndemnăm autorităţile ruse să îi elibereze pe toţi cei care au fost arestaţi pentru exercitarea drepturilor lor fundamentale şi să îl elibereze imediat şi necondiţionat pe Alexei Navalnîi”, a continuat purtătorul de cuvânt.

El a mai precizat că reprimarea protestelor cetățenilor ruși sunt indicii ale noilor restricții impuse societății civile

„Încercările constante de a reprima dreptul ruşilor la întruniri paşnice şi de a reprima libertatea de exprimare, arestarea opozantului Alexei Navalnîi, precum şi reprimarea protestelor care au urmat sunt indicii îngrijorătoare ale noilor restricţii impuse societăţii civile şi libertăţilor fundamentale”, a spus Ned Price.

SUA condamnă metodele brutale de represiune

Pe de altă parte, Ministerul rus al Afacerilor Externe cere explicații diplomaților din Ambasada SUA la Moscova. Oficialii ruși s-au declarat nemulțumiți de publicarea pe site-ul ambasadei a itinerariilor protestatarilor. Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunțat că-i va convoca pe diplomaţii americani pentru explicații.

„Despre ce e vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)? a scris purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse pe Facebook.

Ea făcea aluzie la publicarea pe site-ul ambasadei a unui avertisment care face apel la cetăţenii americani să nu meargă la manifestaţiile din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică a precizat în ce oraşe şi pe ce străzi erau prevăzute protestele.

Mitinguri de protest în favoarea lui Navalnîi

Mai multe mitinguri au avut loc la Moscova şi Sankt Petersburg, la fiecare participând aproximativ 20.000 de manifestanţi. La Moscova au avut loc confruntări între poliţie şi protestatari.

La începutul serii, sute de persoane s-au adunat la închisoarea Matroskaia Tişina din nordul Moscovei, unde este deţinut Aleksei Navalnîi. Poliţia a efectuat mai multe arestări şi i-a lovit pe manifestanţi cu bastoane pentru a-i dispersa.