Evenimentul Zilei > International > SUA cer „lumii libere” să „triumfe” asupra Chinei comuniste
SUA cer „lumii libere” să „triumfe” asupra Chinei comuniste

SUA cer „lumii libere” să „triumfe” asupra Chinei comuniste

Șeful diplomației americane a lansat un atac de o rară virulență la adresa președintelui celei de-a doua putere mondială, Xi Jinping.

Ministrul american de Externe, Mike Pompeo, a cerut, joi,  „lumii libere” să „triumfe” asupra „noii tiranii” întruchipate, potrivit lui,  de China comunistă, după închiderea consulatului chinez din Houston, descris drept „o placă turnantă a spionajului”.

„China de astăzi este din ce în ce mai autoritară în interiorul țării și mai agresivă în ostilitatea sa față de libertate oriunde altundeva”, a declarat Mike Pompeo, în California, în timpul unui discurs al cărui ton amintea mai mult ca niciodată de Războiul Rece cu Uniunea Sovietică.

Într-un atac de o virulență rară asupra președintelui uneia dintre marile puteri ale lumii, Xi Jinping, Pompeo a spus că acesta este un „adept sincer al unei ideologii totalitare falimentare”, referindu-se în principal la funcția de secretar general al Partidului Comunist Chinez a lui Xi.

Discursul lui Mike Pompeo s-a înscris pe linia strategiei de fermitate a președintelui Donald Trump împotriva gigantului asiatic, prezentat în mai multe rânduri drept „amenințare” sau „pericol”.

Acest discurs vine după anunțul spectaculos al închiderii consulatului chinez din Houston (Texas), impusă de Washington, ceea ce a ridicat la un nou palier tensiunile fără precedent dintre  cele două mari puteri rivale.

Denunțând joi o „calomnie rău intenționată”, Beijing a promis represalii împotriva acestei decizii fără precedent de la instituirea relațiilor diplomatice între cele două țări, în 1979.

„Am închis consulatul chinez din Houston pentru că era o placă turnantă a spionajului și a furtului de proprietate intelectuală”, a spus Mike Pompeo, fără a specifica în mod clar faptele reproșate împotriva diplomaților săi.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: