Evenimentul Zilei > International > SUA avertizează în privința Rusiei! Ce acțiune MILITARĂ face Putin în viitorul apropiat
SUA avertizează în privința Rusiei! Ce acțiune MILITARĂ face Putin în viitorul apropiat

SUA avertizează în privința Rusiei! Ce acțiune MILITARĂ face Putin în viitorul apropiat

Generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul forțelor din Europa ale Alianței Nord-Atlantice, a declarat că este posibil ca talibanii care luptă împotriva forțelor afgane și ale NATO să fie trimiși în Afganistan de Rusia.

Din declarațiile sale, AFP citează opinia că Rusia este pe cale să redevină un "actor mondial", extinzându-și influența în mai multe locuri din lume, nu doar în Afganistan, scrie Agepres. 

Generalul John Nicholson arătase deja în februarie că Rusia se numără printe țările care contribuie la influența talibanilor și le conferă legitimitate, împotriva eforturilor NATO de stabilizare a Afganistanului.

Scaparrotti a insistat și asupra rolului diplomației americane, domeniu în care administrația președintelui Donald Trump intenționează să reducă bugetul cu 28%. Comandantul a afirmat că tăierile de fonduri i-ar îngreuna munca, scrie Agepres. 

În ceea ce privește combaterea rețelelor extremiste, el a arătat că în prima linie împotriva acestora nu se află militarii, ci agenții fiscului și ai Departamentului de Stat — punct de vedere susținut cu o zi înainte și de șeful statului-major interarme, generalul Joe Dunford.

Generalul Scaparrotti a răspuns întrebărilor comisiei pentru forțele armate a Senatului SUA. El și-a exprimat cu acest prilej speranța că secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, se va întâlni în curând cu omologii săi din țările membre NATO. Tillerson nu va participa la reuniunea miniștrilor de externe din cadrul Alianței, programată în aprilie.

"Este esențial ca aliații noștri din NATO să înțeleagă că suntem absolut angajați în Alianță și continuăm să fim un lider cheie", a afirmat generalul de infanterie.