Departamentul de Stat al SUA a cerut Federației Ruse să înceteze "hărţuirea traficului maritim internaţional" în Marea Azov şi strâmtoarea Kerci şi a acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze Ucraina, transmite Agerpres, care citează Reuters.

"Acţiunile Rusiei pentru a perturba tranzitul maritim constitutie noi exemple din campania sa în curs de desfăşurare pentru subminarea şi destabilizarea Ucrainei, precum şi de dispreţ faţă de normele internaţionale", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.

Ea a afirmat că în ultimele săptămâni Rusia a împiedicat cel puţin 16 nave comerciale să ajungă în porturile ucrainene.

În timpul vizitei la exercițiile militare „Sea Breeze – 2018” din iulie, de la Odessa, președintele ucrainean Petro Poroșenko nu a exclus faptul ca Federaţia Rusă să demareze un atac asupra portului Mariupol și, eventual, o operațiune militară în Marea Azov. Situația militaro-politică din zona Mării Azov rămâne extrem de critică. Dacă Ucraina nu întreprinde măsuri, în viitor, această mare va fi ocupată de ruși, a declarat Glen Grant, un expert britanic, fost colonel în structurile de informații militare. (DETALII AICI)