Evenimentul Zilei > International > SUA au eşuat în salvarea unor ostatici americani din Siria, în iulie. Printre ostatici era şi jurnalistul executat
SUA au eşuat în salvarea unor ostatici americani din Siria, în iulie. Printre ostatici era şi jurnalistul executat

SUA au eşuat în salvarea unor ostatici americani din Siria, în iulie. Printre ostatici era şi jurnalistul executat

La o zi după publicarea imaginilor cu execuţia jurnalistului american James Foley, de către un militant islamist, Casa Albă şi Pentagonul au făcut public faptul că, vara aceasta, trupele americane au eşuat în salvarea unor persoane ţinute ostatice în Siria de către Statul Islamic.

Printre ostaticii care ar fi trebuit salvaţi de americani se număra şi James Foley. Misiunea de salvare a fost derulată la începutul lunii iulie, însă a eşuat deoarece prizonierii nu se aflau în locul identificat de serviciile de informaţii americane. Acestea din urmă au transmis că au strâns informaţii cu privire la locul unde erau ţinuţi ostaicii, scopul operaţiunii find salvarea jurnalistului american.

Ipoteza lor este că prizonierii ar fi fost mutaţi periodic de către militanţii islamişti şi, deşi erau conştienţi de acest lucru, au decis să acţioneze, deoarece aveau încredere în informaţiile pe care le-au strâns şi erau conştienţi de gravitatea ameninţărilot islamiştilor, scrie New York Times.

Oficialii americani au refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la această operaţiune, însă surse citate de New York Times au declarat faptul că pentru misiunea de salvare au fost trimişi peste 20 de militari de la forţele speciale. "I-am strâns pe cei mai buni din militarii Statelor Unite şi i-am pus în faţa tuturor pericolelor, în încercarea de a ne aduce cetăţenii acasă", a declarat un oficial pentru publicaţia americană.

Sursele citete de New York Times nu au dorit să dezvăluie locul unde a fost efectuat raidul trupelor americane şi nici nu au precizat numărul ostaticilor pe care forţele speciale ar fi trebuit să le salveze.

În urma confruntărilor cu militanţii Statului Islamic, câţiva dintre aceştia din urmă au fost răniţi, iar din partea americanilor, un singur militar a fost uşor rănit.

Dezvăluirile despre această misiune secretă au fost făcute de preşedintele Barack Obama după ce acesta a ameninţat cu noi atacuri asupra militanţilor Statului Islamic, ca urmare a execuţiei jurnalistului James Foley, răpit în Siria la sfârşitul anului 2012. În înregistrarea care arăta execuţia acestuia, Statul Islamic a ameninţat că un alt ostatic american, Steven Sotloff, va fi ucis, ca un răspuns la atacurile americane asupra poziţiilor islamiştilor din nordul Irakului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.