Într-un mod surprinzător, ocuparea forței de muncă din SUA a înregistrat o creștere de 2,5 milioane în luna mai, în ciuda pandemiei provocată de noul coronavirus, ținând cont că maladia a lăsat fără locuri de muncă foarte multe persoane.

Odată cu creșterea locurilor de muncă în luna mai, rata șomajului a scăzut la 13,3%, potrivit datelor emise vineri de Departamentul Muncii. Această creștere i-a uimit chiar și pe economiștii americani, iar acest lucru a indicat că o schimbare economică ar putea fi la îndemână, informează CNBC.

Economiștii intervievați de Dow Jones se așteptau ca salariile să scadă cu 8.33 milioane și rata șomajului să crească la 19.5% față de 14.7% în aprilie. Dacă datele Wall Street ar fi fost corecte, acestea ar fi fost cele mai proaste de la Marea Depresiune.

Astfel, datele înregistrate în luna mai au demonstrat că SUA are mari șanse de se recupera după declinul istoric din lunile precedente. „Se pare că daunele cauzate de blocajul la nivel național nu au fost atât de grave sau atât de durabile pe cât ne-am temut acum o lună”, a spus Scott Clemons, strategul de investiții de la Brown Brothers Harriman.

Câștigul noilor locuri de muncă din luna mai a fost de departe cea mai mare creștere de locuri de muncă într-o lună de la 1939 și până în prezent.

Piața bursieră a înregistrat o creștere mai mare după ce indicele Dow Jones s-a deschis cu aproximativ 700 de puncte. Randamentul obligațiunilor guvernamentale s-a majorat, de asemenea.

La rându-i, Donald Trump, președintele SUA, s-a arătat impresionat de această creștere și este optimist în privința redresării economiei din țara sa.

„Este o cifră uimitoare. Este îmbucurătoare, trebuie s-o numim așa cum este. Piața a avut dreptate. Este uimitor!”, a declarat președintele Donald Trump. Începând din martie, 42,6 milioane de oameni – sau un sfert din forţa de muncă a Statelor Unite – au depus noi cereri de asigurare sociale, inclusiv 1,87 milioane de persoane săptămâna trecută.