Distanțarea fizică nu limitează transmiterea SARS-CoV-2. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Conform studiului, distanțarea fizică de doi metri nu este eficientă, așa cum se credea până acum, după cum relatează Playtech.  Transmitera virusului este influențată de mai mulți factori susțin cercetătorii americani. Astfel, nici măcar purtarea corectă a măștii de protecție sanitară nu este tocmai sigură.

Potrivit studiului MIT, coronavirusul se poate contacta în mai multe condiții, indiferent dacă este păstrată o distanță de 2 metri sau de 20 de centrimetri. De asemenea, virusul se poate transmite chiar și atunci când toate persoanele dintr-o încăpere poartă corect masca de protecție.

Pe cale de consecință, profesorii Martin Z. Bazant şi John W.M. Bush, care au contribuit la realizarea acestei cercetări, au pus sub semnul întrebării recomandările Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi de cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Aceștia susțin că alți factori precum numărul de persoane aflate într-o încăpere, ventilația din acel spațiu, timpul petrecut și purtarea măștii sunt extrem de importante pentru a calcula riscul de infectare.

Distanțarea socială nu protejează

Autorii studiului spun că distanțarea fizică protejează picăturile mari precum cele eliberate în timpul strănutului, dar nu poate face nimic pentru a proteja de picăturile care se răspândesc când respirăm, vorbim sau cântăm. Martin Bazant și John Bush atrag atenția că regula distanțării fizice, care încurajează oamenii să se îndepărteze social în public, nu are o bază științifică solidă.

Cu toate acestea, studiul confirmă o idee nu suficient de mediatizată, conform căreia, dacă un spațiu este aerisit corespunzător, poate fi utilizat în siguranță chiar și la capacitate maximă.

O altă concluzie a studiului arată că „distanța fizică oferă un fals sentiment de securitate, în timp ce contează timpul pe care oamenii îl petrec într-un loc închis”.  În cazul unui spațiu slab ventilat, atunci când oamenii respiră printr-o mască, picăturile tind să crească și să se răspândească, iar riscul de contaminare este mai mare.

Studiul insistă asupra purtării măștii în toate spațiile închise, acest gest de protecție creând o barieră între persoanele care ar putea fi infectate și cele sănătoase.