Studentii, impotriva profesorului "ucigas"

Studentii, impotriva profesorului "ucigas"

Timisorenii cer indepartarea de la catedra a lui Paul Vasile, acuzat ca a tras in oameni la Revolutie.

Peste 150 de studenti ai Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii de Vest Timisoara s-au adunat ieri in Aula Magna a universitatii, scandalizati de evenimentele care au loc la facultatea lor.

Este vorba despre cresterea nejustificata a taxelor si presiunile care se fac pentru ca profesorul Vasile Docea sa fie dat afara pentru delict de opinie. Principalul subiect al dezbaterii a fost insa cazul generalului in rezerva Paul Vasile, prezent in corpul profesoral al facultatii desi este acuzat ca a impuscat oameni la Revolutia din decembrie 1989, in timp ce coordona unul dintre dispozitivele de represiune.

Dupa ce au citit in „Evenimentul zilei” despre acest lucru, studentii, impreuna cu reprezentanti ai Grupului de Reforma Universitara, au dorit sa ceara socoteala conducerii universitatii. Niciun oficial al UVT nu a onorat insa invitatia de a participa la dezbatere. „Nu l-am vazut pana acum la fata. Nu stiam cum arata. Azi-dimineata, in momentul in care l-am vazut pe prima pagina, mi s-au taiat picioarele”, ne-a declarat Geanina Juganaru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studentii iau initiativa Mihaela Cojocaru este studenta in anul III la Facultatea de Jurnalistica. Lucrarea ei de licenta este axata pe problema comunismului, a fostului regim. „Am fost socata sa aflu ca generalul in rezerva Paul Vasile este profesor la Stiinte Politice. Tinerii nu prea stiu multe lucruri care, iata, se petrec in universitatea noastra. Nu cred ca e moral un asemenea caz”, declara tanara.

O alta studenta, Oana Dobos, anul I la Facultatea de Litere, ne-a declarat ca a citit articolul din „Evenimentul zilei”. „Este socant! O schimbare trebuie facuta. Initiativa trebuie sa ne apartina noua”, spune ea.

Studenta la Facultatea de Relatii Internationale in anul III, Anca Iosif este mai vehementa: „Nu ar trebui lasat sa predea generalul Paul Vasile. Toti am fost afectati, direct sau indirect, de evenimentele din decembrie, asa ca e revoltator. Ar trebui facut ceva”. Colega ei de an, Floriana Moise, declara si ea ca generalul „nu are dreptul moral sa predea la facultate!”.

„Este de neinteles si socanta prezenta in mediul academic a generalului in rezerva Paul Vasile”, a spus si Cristian Pantir, unul dintre reprezentatii Organizatiei Studentilor din UVT.

Printre tinerii prezenti s-a aflat si Cristian Fekel, student la Facultatea de Arte Plastice a UVT, al carui tata a fost si el impuscat in timpul evenimentelor din decembrie 1989, la fel ca parintele Geaninei Juganaru, despre care EVZ a scris ieri.

Ascunsi dupa termopane

In lipsa conducerii UVT, studentii si membrii Grupului de Reforma Universitara au dialogat doar cu profesorii aflati in sala. Vasile Docea, profesor al Facultatii de Stiinte Politice unde Paul Vasile preda geostrategie si geopolitica, a declarat ca in universitate „se face politie politica”. El spune ca are un dosar de 160 de pagini, alcatuit pe baza unor informatii adunate in stil securist imediat dupa ce a inceput sa acuze abuzurile din facultate.

EVZ a incercat sa-l contacteze pe decanul Facultatii de Stiinte Politice Ioan Biris, insa aceasta a refuzat sa raspunda la telefon. Florentina Mutiu, prodecanul facultatii, a declarat ca refuza sa prezinte un punct de vedere: „Mai insistati, mai sunati. Un punct de vedere oficial doar dansul va poate oferi” e tot ce ne-a spus.

In incercarea de a lua legatura cu Biris la biroul facultatii, secretara ne-a explicat: „La noi se pun acum termopane, domnul Biris nu este in birou”. Petru Urdea, cancelarul universitatii, si-a motivat si el lipsa de la dezbatere: „Eu am fost la ore, nu am putut veni”. Dupa ce am insistat sa ne ofere, telefonic, un punct de vedere, Urdea a precizat ca nu are nimic de declarat si a trantit telefonul.

Iar istoricul Victor Neumann, membru al Senatului UVT, a afirmat ca nu mai vrea sa fie asociat cu aceasta poveste: „Nu mai vreau sa particip nici la sedinte ale senatului, tocmai pentru ca nu mai vreau sa fiu implicat in acest scandal”.

TOT FARA COMENTARII

Generalul tace

Reporterii EVZ incearca de trei zile sa vorbeasca cu generalul in rezerva Paul Vasile. Acasa nu l-am gasit. La telefon nu mai raspunde. Nici el, nici „soferul” lui, pe care, dupa voce, l-am identificat a fi insusi generalul. Nu e o noutate. Generalul Paul Vasile s-a mai eschivat asa si in 2005, cand am scris despre cooptarea lui la Scoala de Inalte Studii Europene si cand, ca sa nu comenteze, a folosit acelasi truc cu soferul.