Evenimentul Zilei > Actualitate > Straniul dans cosmic executat de lunile lui Pluto VIDEO
Straniul dans cosmic executat de lunile lui Pluto VIDEO

Straniul dans cosmic executat de lunile lui Pluto VIDEO

Telescopul spaţial Hubble a făcut o descoperire inedită: două dintre lunile lui Pluto se clatină imprevizibil, potrivit NASA. Motivul e faptul că Nix şi Hydra sunt prinse într-un câmp gravitaţional care se schimbă constant.

Dacă aţi locui pe una dintre lunile lui Pluto, s-ar putea să aveţi dificultăţi în a stabili când şi din ce direcţie va răsări Soarele în fiecare zi, arată site-ul NASA, citat de rfi.ro. Asta din cauză că două dintre lunile lui Pluto se clatină imprevizibil.

"Hubble a făcut noi fotografii cu Pluto şi lunile sale, fotografii ce arată un dans cosmic cu un ritm haotic", spune John Grunsfeld, administrator asociat al NASA.

Cele două luni care execută dansul spaţial neobişnuit fac acest lucru pentru că sunt prinse într-un câmp gravitaţional în continuă schimbare, cauzat de faptul că planetele Pluto şi Charon se învârtesc una în jurul celeilalte.

Pluto şi Charon sunt considerate un sistem bi-planetar, pentru că împart acelaşi centru gravitaţional localizat în spaţiul dintre ele.