Pentru asta, avea nevoie de martori, iar aceștia nu erau ușor de găsit. Majoritate se temeau de răzbunarea mafioților. Shur declarase că: „Aș începe să mă întâlnesc cu potențiali martori, dar apoi vor refuza să depună mărturie pentru că vor considera că vor fi uciși dacă vor vorbi”.

Shur știa că trebuie să găsească o modalitate prin care să-și îndeplinească sarcinile cu succes, așa că a venit cu ideea de a dezvolta un sistem de protejare a oamenilor, astfel încât aceștia să depună mărturie în instanță. Ideea lui a inclus oferirea protecției de către Serviciului Marshal al SUA, deținuților care ar puteau fi folosiți ca martori. A oferit aceeași protecție, plus noi identități și relocări, altor potențiali martori, alături de familiile lor. În 1970, programul de securitate a martorilor a fost introdus în legea privind controlul criminalității organizate, iar în 1971 programul a început oficial.

Proiectul de lege a fost modificat ulterior prin legea privind controlul criminalității din 1984, conform Serviciului Marshal SUA, care a raportat că până în 2021, „Programul de securitate a martorilor a protejat cu succes aproximativ 19.000 de participanți, inclusiv victime nevinovate sau inculpați care au cooperat. „

Dificultățile programului

Pete Earley, care a scris împreună cu Shur cartea „WITSEC: Inside the Federal Witness Protection Program”, a relatat pe blogul său că:„ Niciun martor nu a primit protecție fără decizia  lui Shur. El a scris aproape toate regulile programului, l-a modelat pe baza propriilor sale opinii filozofice și l-a ghidat cu o mână de fier.” Early spune că programul de protecție a martorilor a ajutat să elimine „multe organizații criminale din fiecare oraș mare „.

Acest program nu protejează doar persoanele implicate în mafie. Martorii care și-ar pune viața în pericol prin declarațiile privind traficul de droguri, terorismul sau diferitele întreprinderi criminale, sunt adesea incluși în program, conform Serviciului Marshal al SUA (U.S.M.S.). Potrivit USMS, programul a avut un mare succes în protejarea martorilor săi, raportând că nimeni, „urmând orientările programului”, nu a fost vreodată rănit sau ucis.

Au fost și cazuri a unor martori care nu au ascultat de sfaturile celor din program. Shur a declarat că: „Un tip s-a întors acasă, iar atunci când a pus mâna pe clanță, acesta a sărit în aer. Desigur, i s-a spus să nu meargă acasă”. De asemenea, a mai spus că pot apărea probleme pentru că, la urma urmei, aici este vorba de o luptă cu infractorii, iar schimbarea numelui și a locației martorilor, nu îi schimbă pe aceștia ca persoane.

„Am învățat că trebuie să fim atenți la acești oameni, pentru că ei vor încerca să ne contrazică la fel cum i-au contrazis și pe ceilalți”, a spus Shur, conform grunge.com.