Evenimentul Zilei > Sport > Steaua – Dinamo, un derby în haine de sărbătoare
Steaua – Dinamo, un derby în haine de sărbătoare

Steaua – Dinamo, un derby în haine de sărbătoare

Steaua şi Dinamo, cei doi poli ai fotbalului românesc, se ciocnesc astă-seară, de la ora 21.00, într-un meci care poate stabili campioana.

Steaua – Dinamo, duelul infinit din fotbalul românesc, se reia astă-seară (ora 21.00, la Antena 1), în Ghencea, având ca miză un loc de cupă europeană pentru gazde, iar pentru vizitatori – titlul şi, automat, un loc în grupele Ligii Campionilor.
 
Lăcătuş îşi joacă postul

Steliştii şi-au început ziua de ieri în compania poliţiştilor, „părinţii spirituali” ai rivalilor de la Dinamo. Repre zentanţii legii le-au luat „roş-albaştrilor” declaraţii despre incidentul de marţi, când autocarul le-a fost atacat cu pietre în drum spre Buzău. Marius Lăcătuş, antrenorul „roşalbaştrilor”, îşi joacă postul în această seară. Orice alt deznodământ în afara succesului i-ar putea fi fatal „Fiarei”.

„Avem un singur gând: victoria. Nu mai e cazul să spun ce înseamnă o victorie contra dinamoviştilor. Vom vedea la meci ce tactică va folosi Dinamo, dar noi nu vom juca pe contraatac, ci vom încerca să ne impunem ritmul”, a spus ieri „Fiara”. Dorin Goian are o revanşă personală. „N-am uitat meciul de anul trecut, când Dinamo ne-a împiedicat în lupta pentru titlu. Aduceţi-vă aminte din ce cauză n-am jucat eu în acel meci! După jocul cu Oţelul am spus că gazdele au fost motivate de CFR Cluj. N-am spus «motivaţi financiar».

Peste o etapă am jucat cu Timişoara, fără nicio problemă, iar apoi m-au chemat la comisie şi m-au suspendat două etape. Asta e diferenţa între cazul meu şi Tamaş”, s-a explicat „Goe”. „Nu vreau să ia Dinamo campionatul. I-am spus asta şi fratelui meu (dinamovistul Lucian Goian – n.r.). Nu mai vorbim la telefon, suntem certaţi”, a comentat Dorin Goian.

„Câinii” suferă cu nervii

Dinamo a pregătit derby-ul ca pe o finală a campionatului. „Câinii” consideră că, odată trecut hopul din Ghencea, în cale nu le vor mai ieşi, până la finalul sezonului, decât două obstacole majore: FC Timişoara (în etapa a 31-a, pe teren propriu) şi Unirea Urziceni (în runda a 32-a, în deplasare). Fotbaliştii lui Mircea Rednic au fost ameninţaţi de şefi, în repetate rânduri, că vor ajunge şomeri dacă ratează titlul.

Gigi a cedat: 600 de bilete pentru dinamovişti

„Dacă galeria noastră nu va veni în Ghencea, atunci eu voi lua loc pe banca de rezerve. Nu pot lăsa echipa singură la greu. Dacă nu vor avea ocazia să-i vadă pe jucători, atunci să mă vadă pe mine. Voi fi delegatul echipei, în locul lui Petre Buduru. Meciurile cu Steaua au fost mereu încărcate. Mergem în Ghencea la victorie. N-avem altă variantă. Noi ne batem la titlu cu Unirea Urziceni şi cu Timişoara, nu cu Steaua”, a anunţat ieri Cristi Borcea, preşedintele executiv al „roş-albilor”.
 
Războiul dintre fanii dinamovişti şi Steaua a fost amplificat odată cu incidentul în care i-a căzut victimă, marţi, Pawel Golanski. Oficialii din Ghencea au spus iniţial că nu le vor da bilete suporterilor adverşi şi i-au acuzat pe rivali că au încercat să rezolve problema de pe poziţii de forţă. În cele din urmă, aseară, Gigi Becali a renunţat la idee, promiţând că le va da dinamoviştilor 600 de bilete (40 la sută din cota stabilită prin convenţie).

Fără prime de victorie

În cantonamentul de la Săftica, jucătorii dinamovişti au primit aseară vizita conducerii. „Nu le vom da bani dacă vor învinge Steaua. Plătim bani mulţi doar dacă se va câştiga titlul”, a precizat ieri Cristi Borcea.

LIGA I

STEAUA – DINAMO
Astăzi; Stadion: „Steaua” Ora 21.00, Antena 1

STEAUA:
Zapata – Ogăraru, D. Goian, Ghionea, P. Marin – Tiago, Bicfalvi – D. Moreno, B . Stancu, Toja – Kapetanos.
Antrenor: Marius Lăcătuş

DINAMO:
Matache – Scarlatache, Moţi, Tamaş, Izvoranu – Torje, N’Doye, Boştină, Ad. Cristea – M. Niculae, Dănciulescu.
Antrenor: Mircea Rednic

Arbitru la centru: Carbalho Velasco (Spania)

23 DE ANI DE LA SEVILLA

Bumbescu: „Bine că n-a murit niciunul”

Steaua a aniversat ieri 23 de ani de la cel mai important moment din istoria clubului şi al fotbalului românesc: cucerirea Cupei Campionilor Europeni. La aniversarea de ieri au răspuns prezent Lucian Bălan, Ilie Bărbulescu, Adrian Bumbescu, Ştefan Iovan, Marius Lăcătuş, Miodrag Belodedici, Mihail Majearu şi Dumitru Stângaciu, rezerva eroului Helmut Duckadam. Cei opt au acuzat la unison că statul le-a uitat performanţa şi nenumăratele încercări de a obţine o rentă viageră au fost în zadar.

„A fost o mare victorie, dar n-a fost apreciată aşa cum trebuie. S-au spus atâtea, că ne-a ajutat Ceauşescu să cucerim trofeul… Numai din invidie s-au rostit astfel de vorbe. Bine că măcar suntem împreună, că n-a murit niciunul dintre noi”, a mărturisit Adrian Bumbescu. „N-a fost o performanţă întâmplătoare.

Am mai cucerit Supercupa Europei, am jucat Cupa Intercontinentală, încă o finală şi o semifinală”, a exclamat Ştefan Iovan, căpitanul de la Sevilla. Campionii din 1986 s-au tachinat pe tema momentelor de la Sevilla. „Ăştia mai în vârstă aveau toţi crampe musculare înainte de penalty-uri. Mai ales tu erai mare «specialist» la penalty-uri.

Tu ai a fost primul care şi-a dat ghetele jos, ca să nu fii pus să tragi”, i-a reamintit Lăcătuş lui „Bumbi”. În timp ce urca spre tribuna oficială, unde a vizitat muzeul Stelei, Mihail Majearu a constatat diferenţa dintre echipa de atunci şi cea de acum: „Teren bun, condiţii bune, fotbal deloc”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.