Steaua şi Dinamo se vor afla faţă în faţă, duminică, pentru a 163-a oară. Fiecare confruntare între cele două echipe a însemnat un spectacol unic, atât pe teren, cât şi în tribune, iar orgoliile au crescut de la meci la meci. Apogeul tensiunilor dintre cele Steaua şi Dinamo a fost atins în anii 80, atunci când partidele însemnau şi o bătălie între Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne. După Revoluţie, orgoliile au rămas la acelaşi nivel în rândul fotbaliştilor, dar s-au extins şi în tribune. De multe, ori, partidele au fost prefaţate de lupte dure între ultraşi şi s-au încheiat cu răniţi, amendaţi şi arestaţi. Iată câteva episoade legendare ale „Unicului Derby” din fotbalul autohton.

În 1988, cele două mari grupări bucureştene şi-au disputat, finala Cupei României, pe fostul „23 August”. La scorul de 1-1, în minutul 90, Gabi Balint a marcat în poarta dinamoviştilor, dar golul a fost anulat. Steliştii au protestat vehement şi s-au retras de pe teren, la ordinul lui Valentin Ceauşescu. Jocul a fost suspendat şi „militarii” au primit trofeul, deşi ar fi trebuit să piardă la „masa verde”. După Revoluţie, Stelei i-a fost retras trofeul, iar Vadim Tudor a povestit că el a fost cel care l-a sfătuit pe Valentin să apeleze la protestul extrem.

În toamna anului 1989, în campionat, Dinamo a reuşit o victorie istorică în Ghencea, impunându-se cu 0-3. Golurile au fost marcate de Dorin Timofte, Daniel Timofte şi Dorin Mateuţ, iar „câinii” au întrerupt la acea vreme o serie incredibilă a rivalilor, de 104 meciuri fără înfrângere. Jocul n-a fost transmis la televizor şi s-a spus la acea vreme că Valentin Ceauşescu presimţea că formaţia pe care o proteja va fi învinsă de gruparea antrenată de Mircea Lucescu.

În primăvara anului 1990, marii rivali au dat din nou ochii unii cu alţii, în finala Cupei României. „Câinii” s-au impus cu scorul de 6-4, iar meciul a rămas în istorie pentru că a consemnat cel mai mare număr de goluri: 10. După această dispută, Dinamo şi Steaua aveau să exporte tot ce aveau mai bun la acea oră, la nivel de jucători: Dorin Mateuţ, Florin Răducioiu, Dănuţ Lupu, Ioan Ovidiu Sabău, Ionuţ Lupescu, Gheorghe Hagi, Marius Lăcătuş, Gabi Balint sau Iosif Rotariu.

Dinamo a învins-o pe Steaua, în 1991, în campionat, scor 1-0. Partida a fost presărată cu dueluri dârze, oar memorabil a fost faptul că reuşita i-a aparţinut albanezului Sulejman Demollari, cel care a devenit primul marcator străin al „Unicului Derby”, dar şi primul stărin carea evoluat în această confruntare.

În 1998 s-a înregistrat cea a mai mare diferenţă de scor, dintre cele două echipe, în campionat. Steaua, antrenată de Mihai Stoichiţă, s-a impus cu scorul de 5-0, în Ghencea, într-un sezon în care avea să devină campioana României.

 Meciurile care au ridicat mari semne de întrebare

Un derby aparte a fost cel din primăvara anului 1999, disputat în Ştefan cel Mare. Steliştii nu mai aveau şanse să câştige campionatul, iar dinamoviştii luptau pentru titlu, cu Rapid. „Militarii” nu s-au chinuit să le pună prea mari probleme rivalilor, iar în ultimul minut, dinamoviştii au avut o lovitură liberă, dintr-o poziţie ideală. Portarul Zoltan Ritli a stat lipit de bară, pe partea protejată de zid, dar Daniel Iftodi, executantul, n-a prins cadrul porţii. Meciul s-a terminat 0-0 şi Dinamo a pierdut titlul. Fostul arbitru Adrian Porumboiu a povestit, anul trecut, că meciul pe care l-a arbitrat în 1997, Steaua – Dinamo (3-1) i-a ridicat mari semne de întrebare, legate de evenimenele din teren. „La final au venit Lăcătuş şi Prunea, să-mi spună că e bine, aşa trebuia să fie”, a povestit Porumboiu. La acel meci, suporterii dinamovişti au incendiat Peluza Sud din Ghencea.

În 2000, Dinamo a învins-o pe Steaua, pe teren propriu, scor 3-2, iar victoria a fost decisivă pentru „roş-albi”, care la finalul sezonului au devenit campionii României. Meciul l-a evidenţiat pe Tibi Lung, jucătorul oaspeţilor. Portarul a apărat o lovitură de la 11 metri, apoi a gafat incredibil şi şi-a băgat mingea în poartă. Meciul a fost important şi statistic, pentru că dinamoviştii nu îi mai învinseseră pe stelişti, în nicio competiţie, din 1991.

În 2002, cele două echipe şi-au disputat pentru prima dată în istorie Supercupa României. Jocul a fost găzduit pe „23 August” şi câştig de cauză au avut „militarii”, scor 2-1. În 2005, Steaua şi Dinamo şi-au disputat din nou trofeul, în Cotroceni, iar formaţia din Ştefan cel Mare şi-a luat revanşa, învingând cu 3-2.

În 2003, Steaua s-a impus clar în Ştefan cel Mare, scor 4-2, într-o confruntare din Liga I. Meciul a fost primul jucat de Dinamo, acasă, în nocturnă, dar pentru elevii antrenaţi de Ioan Andone, la acea vreme, derby-ul a rămas de tristă amintire.

În 2006, după jocul din „Groapă”, câştigat de „câini” cu 1-0 – gol Denis Şerban în ultimele secunde – Bulevardul Ştefan cel Mare s-a transofrmat într-un adevărat câmp de luptă. Jandarmii au făcut uz gaze lacrmogene şi gloanţe oarbe pentru a-i potoli pe suporterii oaspeţilor, iar victime au căzut şi simpli trecători, carea au avut ghinionul să se afle în zonă.

Un alt meci important la capitolul statistică este Steaua – Dinamo (scor 2-4), jucat în Ghencea, în primăvara anului 2007. Oaspeţii s-au impus la acea vreme, pe terenul rivalilor, după o pauză de 18 ani. De la acel 3-0, din toamna anului 1989 nu mai câştigaseră „alb-roşiii” pe terenul „militarilor”.

În 2008, Steaua a suferit o grea înfrângere în Ştefan cel Mare, scor 1-2, într-un moment în carea echipa antrenată la acea vreme de Marius Lăcătuş avea nevoie de un succes, pentru a câştiga Liga I. La finalul sezonului, „militarii” au pierdut trofeul în favoarea celor de la CFR Cluj.

În 2011, după 21 de ani, Steaua şi Dinamo s-au reîntâlnit în finala Cupei României. Jocul s-a desfăşurat la Braşov, „roş-albaştrii” au pus mâna pe trofeu, după un succes cu scorul de 1-2. Golul decisiv „a fost reuşit” de Ştefan Bărboianu, fundaş care a înscris în propria poartă.

Anul trecut, în returul Ligii I, Dinamo a pierdut, pe teren propriu, scor 1-3, în faţa „roş-albaştrilor”, care au devenit campioni la finalul sezonului. Ultraşii gazdelor au impresionat datorită coregrafiei, dar au creat şi incidente în tribune. Meciul a fost întrerupt în repiza secundă, 20 de minute, iar în apropierea lui Arlauskis, portarul Stelei, a explodat o petardă.