Statul ţine benzina mai scumpă cu 3 bani pe litru de la Crăciun

Statul ţine benzina mai scumpă cu 3 bani pe litru de la Crăciun

Statul continuă să încaseze de la români câte un cent (0,032 lei) pe fiecare litru de carburant vândut, deşi banii acumulaţi din această taxă au acoperit încă din 21 decembrie 2010 datoria fostei Companii Române de Petrol (CRP).

Taxa de un cent pe litru (0,01 dolari SUA) a fost introdusă în 2000, pentru a stinge datoriile fostei companii de 507,3 milioane dolari preluate la buget. Suma a fost acoperită până la 22 octombrie 2010, arată Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

De la această dată până la 21 decembrie, Ministerul Economiei a virat din Fondul special pentru produse petroliere în contul MFP alte 50,8 milioane lei, echivalentul sumei de 16 milioane dolari, reprezentând o altă datorie a fostei CRP către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, se arată în nota de fundamentare.

Banii strânşi ulterior vor fi folosiţi pentru diminuarea datoriei publice, până la aprobarea ordonanţei de urgenţă, prin care se va anula taxa numită "centul pe litru".

Ne puteți urmări și pe Google News