Evenimentul Zilei > Economie > Statul român, împrumuturi masive de la populaţie. De unde pot fi cumpărate titluri de stat
Statul român, împrumuturi masive de la populaţie. De unde pot fi cumpărate titluri de stat

Statul român, împrumuturi masive de la populaţie. De unde pot fi cumpărate titluri de stat

80 de milioane de lei. Acesta este cuantumul sumei totale de subscriere a titlurilor de stat, desfăşurată în cadrul emisiunii Centenar. Anunţul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici care a ţinut să precizeze, cu privire la acest aspect, faptul că „principalul scop al acestei emisiuni este de a oferi un instrument de economisire pentru populație. Ministerul Finanțelor va lansa emisiuni similare periodic, până la consumarea plafonului indicativ anual aprobat, respectiv 4 miliarde de lei pentru anul 2018”.

Începând cu data lansării proiectului, data de 15 iunie, până în momentul de faţă au fost subscrise, potrivit ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, titluri de stat în valoare de 80 de milioane de lei în cadrul emisiunii Centenar, emisiune al cărei punct final va fi în data de 6 iulie. „Principalul scop al acestei emisiuni este de a oferi un instrument de economisire pentru populație. Ministerul Finanțelor va lansa emisiuni similare periodic, până la consumarea plafonului indicativ anual aprobat, respectiv 4 miliarde de lei pentru anul 2018”, a declarat Eugen Teodorovici, la un briefing de presă, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă, în calitatea sa de persoană fizică, ar accepta să subscribe  titluri de stat, Teodorovici a recplicat că, prioritare, sunt cumpărăturile, după care va lua în calcul şi astfel de unități. Totul „în funcție de bugetul rămas”.

Ttlurile de stat vor putea fi cumpărate, potrivit oficialului, prin intermediul a aproximativ 220 de unități operative ale Trezoreriei Statului și peste 5.500 de oficii poștale. „Valoarea maximă a subscrierilor pe investitor, pe fiecare emisiune, este de 100.000 de lei prin unitățile Trezoreriei Statului și 100.000 de lei prin oficiile poștale, deci în total 200.000 de lei”, a spus Eugen Teodorovici.

Titlurile pot fi achiyi’ionate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii și nu pot fi răscumpărate sau vândute până la scadență.

Ministrul Finanțelor a mai punctate faptul că veniturile obținute din investirea în acest instrument „sunt neimpozabile, comparativ cu aplicarea unui impozit de 10% în cazul depozitelor bancare”.

Subscrierile prin trezorerii se pot realiza atât în numerar, cât și prin transfer bancar, iar subscrierile prin oficii poștale se pot realiza în numerar, cu costuri zero pentru investitori la subscriere si retragere în numerar.

„Pentru serviciile prestate de către Compania Naţională Poşta Română, Ministerul Finanţelor va plăti un comision de 0,1% pentru efectuarea operaţiunilor legate de activitatea de vânzare a titlurilor de stat pentru populaţie aplicat la valoarea de închidere a emisiunii şi un comision de 0,1% pentru efectuarea plăţilor de dobânzi și principal, aplicat la valoarea operaţiunilor efectuate către deţinătorii de titluri de stat”, a mai spus ministrul.

Vineri a fost lansată de către Ministerul Finanțelor Publice prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur – ediția Centenar. Titlurile au valoare de 1 leu, dobândă de 5% și scadență la cinci ani și sunt destinate exclusiv populației, iar o persoană poate acumula cel mult 100.000 de unități.

Potrivit prospectului de emisiune, persoanele fizice pot cumpăra titluri de stat prin următoarele canale de distribuție:

– în perioada 15 iunie – 6 iulie 2018 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal

– în perioada 15 iunie – 5 iulie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română din mediul urban

– în perioada 15 iunie – 4 iulie 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română din mediul rural.

„Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși plafonul valoric de 100.000 de lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și respectiv de 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale Poșta Română SA”, precizează MFP.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată, nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.

„În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moștenitori”, mai arată MFP.