Evenimentul Zilei > International > Statuile confederate vor părăsi Capitoliul, la ordinul democraților
Statuile confederate vor părăsi Capitoliul, la ordinul democraților

Statuile confederate vor părăsi Capitoliul, la ordinul democraților

Camera Reprezentanților a aprobat, miercuri, un ordin de înlăturare, de pe dealul Capitoliului, a statuilor liderilor care au servit mișcarea confederată din timpul celui mai crâncen război al Statelor Unite, Războiul civil din secolul 19, anunță AFP.
Măsura a fost aprobată cu un scor de 305-113 în urma unui vot bipartizan adoptat în  Camera Reprezentanților din Congresul american, unde democrații dețin majoritatea, însă va avea nevoie și de aprobarea Senatului, controlat de republicanul Donald Trump.  Acesta, care până acum s-a opus din toate puterile îndepărtării statuilor istorice, va trebui să semneze această măsură pentru ca ea să devină lege.

Inițiativa prevede îndepărtarea de pe teritoriul Capitoliului, unde își are sediul Congresul, a statuilor care îi celebrează pe cei care au servit din proprie inițiativă Confederația. În timpul Războiului civil din 1861-1865, mai multe state sudiste au încercat să se separe de stat și să formeze o republică independentă, unde sclavia să funcționeze în continuare. Măsura adoptată miercuri se referă și la înlăturarea statuilor a trei bărbați care au susținut fie sclavia, fie supremația rasei albe.

Activiștii și mulți afro-americani văd în steagurile și monumentele confederate simboluri ale rasismului, în vreme ce alții, în special sudiștii albi, le consideră simbol al unei moșteniri istorice. La jumătatea lunii iunie, portretele a patru judecători din secolul 19, toți fosți purtători de cuvânt ai Casei Albe, care au servit Confederația, au fost scoase din perimetriul Capitoliului. Tablourile acestora au fost înlăturate la inițiativa lui Nancy Pelosi, actualul purtător de cuvânt la Casa Albă.

Societatea americană este tot mai indignată de moștenirea rasistă istorică și de problema sclaviei, așa cum au demonstrat protestele masive provocate de moartea lui George Floyd. „Strămoșii mei au construit Capitoliul, dar există încă monumente ale acelor oameni care mi-au ținut strămoșii în sclavie”, a declarat Karen Bass din California, președinta organizației Congressional Black Caucus. Aceste statui reprezintă „o acceptare a supremației albe și a racismului”, a precizat Karen Bass.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: