Statuia a fost sculptată într-un copac folosind un ferăstrău  de către artistul conceptual Brad Downey, care a spus că este primul monument dedicat soţiei preşedintelui SUA. Sculptura în copac o reprezintă pe Melania purtând o rochie albastră şi fluturând mâna stângă ca şi în cazul aniversării sotului ei, Donald Trump, în 2017.

Unii oameni au descris statuia ca pe o ''sperietoare'', datorită simplităţii sale.Creatorul statuii, Brad Downey, a spus; ''Pot înţelege oamenii de ce spun acest lucru, fiindcă statuia nu este o copie fidelă a aspectului său fizic''. Cu toate acestea, el a mai spus că a găsit statuia ''absolut frumoasă''. Dar nu toată lumea a simţit admiraţie pentru statuia respectivă, părerile fiind împărţite. Celebritatea are şi aspectele sale neplăcute…

Un rezident local a spus: ''Dacă monumentul trebuia să fie o parodie, atunci artistul a avut succes''. ''Noi, în Sevnica, putem doar să râdem şi în acelaşi timp să ne luăm cu mâinile de cap privind reputaţia catastrofală a cuplului Trump''.

Alţi localnici au descris statuia drept ''o ruşine'' şi au spus că seamănă mai mult cu Strumf, decât cu Prima Doamnă. Un alt rezident al unui oraş din apropiere, Ronzo, a spus că ideea statuii este ''una bună''. Altul îi recomandă artistului să folosească dălţi speciale pentru sculptura în lemn, nu să-şi bată jos de o femeie frumoasă.