Evenimentul Zilei > International > Administrația Trump, poziție fermă anti-Huawei. Mesajul lui Mike Pompeo la Berlin
Administrația Trump, poziție fermă anti-Huawei. Mesajul lui Mike Pompeo la Berlin

Administrația Trump, poziție fermă anti-Huawei. Mesajul lui Mike Pompeo la Berlin

Mike Pompeo, șeful diplomației americane a început vineri, un turneu european cu o primă oprire, Germania. Acesta s-a întâlnit cu omologul său, Heiko Mass, iar unul dintre subiectele din agenda întrevederii a fost securitatea cibernetică.

Încă de joi, publicațiile internaționale au anunțat că Mike Pompeo, în cadrul deplasării în Germania, va aborda subiectul Huawei, gigantul chinez pentru care Washingtonul l-a declarat un pericol pentru securitatea NATO. 

Berlinul refuză să interzică instalarea în Germania a tehnologiei 5G a Huawei, ale cărui echipamente, susţin SUA, permit Beijingului să-i spioneze pe occidentali. În acest context, Mike Pompeo a susținut din nou ferm, punctul de vedere al Administrației Trump. 

Mike Pompeo a tras un nou semnal de alarmă la adresa partenerilor europeni. Secretarul de stat a anunțat că americanii sunt dispuși să taie accesul statelor europene la bazele de date de intelligence, în cazul în care nu se vor alinia cu politica de la Washington. 

"Există un risc în acest sens și trebuie să ne schimbăm atitudinea în fața acestor situații. Nu putem permite ca astfel de date să ajungă la cetățenii noștri și să lezeze securitatea statului (…) Sperăm că Statele Unite va opri aceste acțiuni greșite", a punctat Mike Pompeo în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri.

În cadrul turneului european, următoarele opriri ale lui Pompeo vor fi: Elveţia, Olanda şi Marea Britanie

Administrația Trump, mesaj ferm pentru europeni

La jumătatea lunii mai, Donald Trump a autorizat Departamentul pentru Comerţ să împiedice firmele din Statele Unite să facă comerţ cu anumiţi furnizori externi, incluzând pe lista neagră grupul chinez. Aşadar, președintele SUA a declarat starea de urgenţă la nivel naţional pentru a proteja reţelele de comunicaţie americane.

În urmă cu aproape 3 luni, în timpul unei întâlniri cu Angela Merkel, Trump avertizase deja că dacă statele europene vor încredinţa Huawei instalarea infrastructurilor pentru 5G, SUA va limita colaborarea de tip intelligence cu bătrânul continent, notează Il Fatto Quotidiano.

Foto: Bloomberg