Evenimentul Zilei > International > Statele Unite acuză Iranul de planuri ascunse în spatele lansării satelitului său
Statele Unite acuză Iranul de planuri ascunse în spatele lansării satelitului său

Statele Unite acuză Iranul de planuri ascunse în spatele lansării satelitului său

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia). Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a acuzat marți Iranul că își întărește competențele în domeniul rachetelor balistice prin intermediul lansării unui satelit și a cerut să se exercite mai multă presiune asupra regimului de la Teheran.

Tehnologiile folosite pentru a pune sateliți pe orbită sunt practic identice și interschimbabile” cu cele folosite pentru “rachetele balistice intercontinentale”, a spus secretarul de stat.

Iranul a eșuat duminică să pună pe orbită un nou satelit de observare științifică în cadrul unui program spațial pe care îl denumește “pașnic”, dar pe care Statele Unite l-au calificat drept “provocare”.

Vom continua să exercităm o presiune uriașă asupra regimului pentru că să-și modifice comportamentul”, a avertizat Mike Pompeo într-un comunicat, denunțând “activitățile periculoase” ale Iranului în materie de rachete balistice.

Această lansare vine într-un context de tensiuni crescute între Teheran și Washington de la retragerea unilaterală a Statelor Unite, în mai 2018, dintr-un acord privind programul nuclear iranian, exacerbate în ultimele săptămâni din cauza loviturii americane care l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani.(RADOR)