Aproape 600.000 de migranți au ajuns în UE pe mare, anul acesta, mulți intrând prin Turcia. Liderii au căzut de acord să grăbească liberalizarea vizelor pentru turci, dacă Ankara va contribui la reducerea afluxului și să „re-energizeze” dialogul de aderare a Turciei la UE.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a declarat „optimist precaut” în ceea ce privește acordul.

În același timp, un migrant, afgan se pare, a fost împușcat mortal de polițiștii de frontieră din Bulgaria, după ce a intrat în șară din Turcia, joi seara.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a părăsit reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, când a aflat aceste vești.

La summitul de la Bruxelles, statele participante au decis: să accelereze procesul de liberalizare a vizelor pentru turcii care vor să viziteze țările din zona Schengen, dacă Turcia îndeplinește anumite criterii; ți să accelereze negocierile privind aderarea Turciei la UE.

Turcia a cerut 3 miliarde de euro în ajutor financiar, ceea ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că UE ia în considerare. Jean-Claude Juncker, președintele CE, a mai precizat că discuțiile vor continua cu oficialii turci, în zilele următoare.

Merkel va face o vizită la Ankara, în weekend. „Încă sunt multe de făcut, dar nu se poate spune că nu am obținut nimic”, a explicat Merkel.