Aceasta ar trebui să stabilească dacă gigantul se face vinovat de abuz de poziţie dominantă.

Deocamdată sunt disponibile puţine amănunte

Nu este cunoscut, de exemplu, dacă guvernul federal american – care a anunţat în iulie că va examina posibilele practici neconcurenţiale ale GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon şi Microsoft) – se va uni cu anchetele judiciare locale. În anii ’90, această strategie de alianţe între mai multe state, a îngenuncheat industria tutunului în SUA, care a trebuit să plătească 206 miliarde de dolari în 25 de ani.

Uniunea Europeană a amendat Google

În 2018 Uniunea Europeană a amendat Google cu 4,3 miliarde de euro. Compania americană a făcut apel, dar a anunţat în acelaşi timp în această vară că va oferi curând utilizatorilor o gamă largă de browsere şi motoare de căutare Android. În Statele Unite, luna de miere dintre Silicon Valley şi oficialii aleşi a explodat după scandaluri repetate, de la Cambridge Analytica până la utilizatorii ascultaţi prin boxele lor conectate.

Mai mult de jumătate din Statele SUA şi-ar putea uni forţele împotriva Google

Simţind din ce parte bate vântul, în mai Google s-a concentrat pe confidenţialitate: noua generaţie a Androidului său, în mod special, va funcţiona local şi nu va mai fi necesară trimiterea atâtor informaţii în cloud. Rămâne de văzut dacă această nouă conştientizare nu vine prea târziu: candidata democrată, Eizabeth Warren, care are acum vânt din pupa, a dezvăluit un vast plan de dezmembrare a giganţilor tehnologiei, noteză washingtonpost.

Te-ar putea interesa și: