Bărbați înarmați au lansat duminică, 2 august, un asalt de anvergură contra închisorii de la Jalalabad, în estul Afganistanului, unde sunt deținuți mulți talibani și membri ai organizației Stat Islamic, în ultimele ore ale unui armistițiu general respectat  de trei zile între talibani și forțele afgane pentru marea sărbătoare musulmană Aid.

Tirurile schimbate cu forțele de securitate au făcut 20 de morți, potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului provinciei, un bilanț care ar putea crește. Într-adevăr, 40 de răniți se află într-o stare gravă, a arătat el.

Lupte în desfășurare în continuare

Într-un comunicat dat publicității duminică seara de agenția sa de propagandă Amaq, SI a revendicat atacul. Jihadiștii nu erau parte a acordului de încetare a focului. Luptele între forțele de ordine și atacatorii din SI continuau luni dimineață.

“Atacatorii sunt în continuare în interiorul închisorii”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Nangarhar, a cărei capitală este Jalalabad. Trei jihadiști au fost uciși, a adăugat el, prezentând un bilanț: 21 de morți.

Forțele speciale afgane au securizat patru din cele cinci etaje ale unei clădiri în exteriorul închisorii, unde atacatorii s-au retras de azi-noapte, a relatat el.

Atacul a urmat un plan bine elaborat. Atacanții au aruncat în aer mai întâi o mașină încărcată cu exploziv în apropierea închisorii, apoi au deschis focul asupra gărzilor de la penitenciar dintr-o piață vecină, a dat amănunte o sursă oficială sub acoperirea anonimatului.

Din circa 700 de prizonieri care reușiseră să scape în momentul asaltului, 400 au fost prinși, a afirmat el, și peste 300 sunt în continuare de negăsit. Penitenciarul avea duminică peste 1.700 de deținuți, în majoritate combatanți talibani și ai SI, a relatat pentru AFP o sursă din securitate.

Acest raid are loc a doua zi după anunțarea de către Kabul a morții unui înalt oficial local al grupării SI într-o operațiune de securitate în apropiere de Jalalabad, Assadullah Orakzai, care era implicat în mai multe atacuri ucigașe contra forțelor de securitate afgane, a declarat sâmbătă serviciul de informații afgan.