În legătură cu această măsură, purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian a afirmat că starea de urgenţă era aşteptată, exprimându-şi speranţa că lupta împotriva răspândirii coronavirusului să fie eficientă.

„Decizia era aşteptată în contextul în care alte state din jur cu o situaţie comparabilă au recurs la stare de urgenţă. Este pentru noi o experienţă inedită. E greu de spus ce va presupune ea. În acelaşi timp, starea de urgenţă sper eu să aducă o anumită disciplinare şi în comportamentul nostru, astfel încât lupta împotriva răspândirii coronavirusului să fie eficientă. Experienţa altor ţări, mai ales din Asia de Sud-Est, arată că aplicarea măsurilor ferme, în mod sistematic, pot contribui la restrângerea sau chiar eradicarea coronavirusului”, a afirmat sâmbătă, deputatul Varujan Vosganian.

El a menţionat că, în starea de urgenţă, măsurile bune au şanse sporite de aplicare, dar a evidenţiat că nu şi-ar dori ca această stare să ducă la „o restrângere excesivă a drepturilor cetăţeneşti”.

„Încă nu aş şti să spun dacă este o măsură bună, în orice caz starea de urgenţă poate să facă măsurile bune mai eficiente. Starea de urgenţă, ea singură, nu va rezolva lucrurile, ci fireşte, măsurile care se vor lua au şanse sporite să fie aplicate. În acelaşi timp, nu aş dori ca starea de urgenţă să ducă la o restrângere excesivă a drepturilor cetăţeneşti”, a adăugat Vosganian.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă stare de urgenţă începând de săptămâna viitoare.

„Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, în aşa fel încât să prindă, iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare”, a spus şeful statului după ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţii de către membrii Cabinetului Orban III, potrivit agerpres.ro