Este vorba despre dirijorul corului bisericesc, muzicianul de la orgă și șase călugărițe romano catolice, de la Catedrala Romano Catolică din Iași.

Focarul de coronavirus care a ”lovit” biserica din Iași a fost confirmat de unul dintre oficialii Diecezei Romano Catolice de Iași.

„În această perioadă, având în vedere restricţiei impuse pe fondul pandemiei de COVID-19, s-a format un cor din persoane şi măicuţe care locuiesc lângă Catedrala. La început a fost o suspiciune că organistul care este preot ar putea avea coronavirus. În consecinţă, toată lumea care a intrat în contact cu acest cor, a fost testată, inclusiv episcopul Iosif Paulet. Ca urmare, organistul, dirijorul şi alte şase măiuţe au fost depistate pozitiv.

Toată lumea a intrat în autoizolare, astfel încât să se stopeze orice altă posibilitate de transmitere a COVID-19”, a precizat preotul Adrian Blajuță, purtătorul de cuvânt al Diecezei Romano- Catolică din Iaşi.

Focarul de la Catedrala Romano Catolică din Iași nu este singurul de acest gen din zona Moldovei.

La mijlocul lunii trecute, 31 de călugări de la Mănăstirea Putna au fost infectați cu noul coronavirus. Conducerea mănăstirii Putna spunea la vremea respectivă că „obștea Mănăstirii Putna a intrat în autoizolare voluntară din data de 25 martie 2020, nu fiindcă s-ar fi manifestat simptome specifice coronavirusului, starea de sănătate a comunității fiind bună, ci din motive de precauție și de responsabilitate pentru sănătatea celorlalți.

În zilele de 10–11 mai 2020, întreaga obște a Mănăstirii Putna a fost testată de către angajații Direcției de Sănătate Publică Suceava, în urma cazurilor a doi părinți de la Putna ajunși la spital cu simptome ale noului coronavirus, deși restul obștii era în continuare clinic sănătoasă.

,,În urma rezultatelor confirmate – 31 de părinți pozitivi, 72 de părinți negativi – în seara zilei de 14 mai, toți părinții depistați pozitiv au fost internați la Spitalul Județean Suceava. Am ales această variantă în urma recomandărilor DSP Suceava, deși Mănăstirea Putna dispune de condiții adecvate de izolare și îngrijire la domiciliu, conform posibilității oferite de lege”, se arată în comunicatul oficial.