Experții spun că lovitura vine pe fondul temerilor care se simt pe piață din cauza pandemiei de coronavirus și a căderii prețurilor  petrolului. De la începutul anului, marii bogătași ai lumii au pierdut în total 16% din averea lor colectivă netă, potrivit indicelui Bloomberg.

Charles Doraine, președintele grupului de asigurări Doraine, spune că începe să se simtă panica în grupul exclusivist al multimiliardarilor:„Oamenii chiar se tem acum. Intervin în lumea investițiilor chestiuni care nu au mai existat până acum, de pildă riscuri cu privire la  sănătate. Aceste lucruri erau în afara temerile și preocupările normale ale pieței”.

Unul dintre cei mai loviți de actualele evoluții economice este Harold Hamm, miliardarul gazelor de șist din Oklahoma, care a ieșit din Indicele Miliardarului după ce a pierdut aproape jumătate din averea sa netă din cauza prăbușirii prețului petrolului. Sheldon Adelson, care deține compania Las Vegas Sands, a pierdut  aproximativ 11,7 miliarde de dolari de la începutul anului. Președintele Carnival Corporation, Micky Arison, a cetrogradat șase locuri în același clasament, după ce acțiunile companiei au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii  23 de ani.

Până și Jeff Bezos, faimosul CEO-ul Amazon, a înregistrat o scădere uimitoare în valoare de 8,1 miliarde de dolari în numai o zi.

Dar efectele nu sunt doar în Statele Unite: francezul Bernard Arnault, președintele LVMH, a pierdut 9,5 miliarde de dolari într-o singură zi. Guilherme Benchimol, fondatorul XP Inc. din Brazilia, și-a pierdut statutul de miliardar, deoarece acțiunile companiei sale au scăzut cu 34% față de prețul IPO din decembrie. Cei mai bogați doi oameni ai Rusiei au pierdut un total de 65 miliarde de dolari în acest an, în mare parte ca urmare a războiului dintre Rusia și Arabia Saudită în ce privește prețul petrolului.