Evenimentul Zilei > International > Un sondaj şocant, publicat astăzi, arată cât de apreciat este Stalin în zilele noastre
Un sondaj şocant, publicat astăzi, arată cât de apreciat este Stalin în zilele noastre

Un sondaj şocant, publicat astăzi, arată cât de apreciat este Stalin în zilele noastre

Stalin atinge un record uriaş de simpatie. 70% dintre ruşi aprobă rolul liderului sovietic Josef Stalin în istoria Rusiei, potrivit unui sondaj publicat astăzi de Independent Center Levada.

Imaginea lui Stalin a fost reabilitată treptat şi, de la un "autocrat sângeros" ajunge la un " lider remarcabil ". Până şi președintele Vladimir Putin a reînviat imnul sovietic, parade militare în stil sovietic și un cântec patriotic sovietic de îndemn la muncă, reînviind acele vremuri.

Șaptezeci la sută dintre respondenții ruși au spus Centrului Levada în 2019 că Stalin a jucat un rol pozitiv pentru Rusia. Rata medie a aprobării record a lui Stalin a fost de 54% în 2016.  Un nivel record de 19% a privit negativ rolul lui Stalin, în scădere de la 32% în 2016.  

"Stalin începe să fie perceput ca un simbol al justiției și o alternativă la actualul guvern, considerat nedrept, crud care nu se îngrijește de oameni", a declarat sociologul Academiei de Științe Leonty Byzov, citat de site-ul de știri RBC "Este pur și simplu o imagine mitologică a lui Stalin, foarte departe de figura istorică reală", a adăugat Byzov.  

Cota respondenților ruși care au declarat că crimele lui Stalin au fost nejustificate a scăzut de la 60% în 2008 la 45% în acest an, a spus Levada. Din cei 51% care au privit pe Stalin favorabil ca persoană, 41% au spus că îl respectă, urmată de 6% care au simpatizat și 4% l-au admirat.

Numai 13% dintre ei au spus că nu-l plac, se tem sau îl urăsc pe Stalin, în timp ce 26% nu au avut nici opinii pozitive sau negative asupra liderului sovietic. Rata de apreciere a lui Stalin a rămas consecventă în toate grupele de vârstă, cu excepția grupului de vârstă 18-24 ani care era în mare parte indiferent. Independent Center Levada a efectuat sondajul în rândul celor 1.600 de respondenți în luna martie şi a fost publicat astăzi.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.