Evenimentul ZileiEVZ SpecialStalin și Roosevelt îl înfurie rău pe Churchill

Stalin și Roosevelt îl înfurie rău pe Churchill

Stalin și Roosevelt îl înfurie rău pe Churchill
Debarcarea în Normandia nu au fost singura invazie aliată din Al Doilea Război Mondial planificată să aibă loc în Franța în acea zi.

Operațiunea Overlord a fost o invazie de succes a Europei Occidentale ocupată de germani.

A început cu debarcările din Normandia, întrucât peste 5.000 de nave au dus 160.000 de soldați peste Canalul Mânecii în prima zi.

Aliații nu și-au îndeplinit obiectivele pentru prima zi, dar au câștigat un punct de sprijin important pe care l-au extins treptat când au capturat portul Cherbourg și orașul Caen.

O a doua invazie a fost lansată din Marea Mediterană în sudul Franței doar două luni mai târziu și eliberarea Parisului a urmat în câteva zile, în timp ce forțele germane s-au retras spre est.

Dar canalul YouTube „DarkDocs” a dezvăluit modul în care etapele de încheiere a războiului au fost foarte diferite în opiniile liderilor aliați și, în cele din urmă, au dus la ignorarea lui Sir Winston Churchill.

„Inițial debarcarea din Mediterana urma să fie executată simultan cu cea din Normandia, în iunie, dar problemele logistice au arătat că nu este posibil.”

Operațiunea în sine dezvăluie modul în care relațiile dintre SUA și britanici s-au schimbat.

„Debarcările au arătat opiniile diferite politice și militare pe care fiecare țară le-a avut în penultimul an al războiului”.

„Conferința ținută la Quebec în august 1943 a stabilit intervalul de timp pentru invazia din 1944 a nordului Franței și a Normandiei, mai bine cunoscută sub numele de Ziua Z”.

„DarkDocs”  a detaliat modul în care au început să apară fisurile dintre Franklin D, Roosevelt, Iosif Stalin și Sir Winston Churchill.

„A fost propusă o a doua operațiune pentru invazia concomitentă din sudul Franței cu numele de cod Anvil”.

„La început a fost privit sceptic de către britanici, care au menținut o atitudine prudentă”.

Au considerat că este o idee mai bună să se concentreze efortul de război în Mediterana pentru a elibera peninsula italiană din mâinile Axei”.

„În timpul conferințelor de la Cairo și Teheran desfășurate în noiembrie și decembrie 1943, Anvil a fost pusă pe masă.”

Documentarul a detaliat motivul pentru care Sir Winston nu a fost de acord cu colegii săi.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric


Accesează: