Evenimentul Zilei > Actualitate > Stai aşezat mai mult de 8 ore pe zi? Atunci poţi muri în următorii trei ani
Stai aşezat mai mult de 8 ore pe zi? Atunci poţi muri în următorii trei ani

Stai aşezat mai mult de 8 ore pe zi? Atunci poţi muri în următorii trei ani

Dacă stai aşezat mai mult de 11 ore pe zi, atunci eşti cu 40% mai predispus să mori în următorii trei ani.

Această concluzie a fost evidenţiată într-un studiu publicat în ediţia din luna martie a publicaţiei australiene "Archives of Internal Medicine".
Cercetătorii care au condus acest program au analizat 222.000 de persoane cu vârsta de peste 45 de ani. S-a descoperit că pentru aceştia, riscul de a muri atinge cote alarmante dacă persoana respectivă petrece mai mult de 11 ore din zi aşezat. Şi cei care stau pe scaun între 8 şi 11 ore sunt în pericol, spre deosebire de cei care stau aşezaţi doar 4 ore pe zi.
Studiul s-a evidenţiat prin numărul mare de persoane analizate şi prin faptul că se concentrează pe timpul total pe care aceste persoane l-au petrecut aşezate.

Coordonatorul studiului, Hidde van der Ploeg, cercetător cu experienţă la Universitatea din Sydney, a precizat că adulţii petrec aproape 90% din timpul lor aşezaţi: la birou sau în faţa televizorului.
Dintre cei analizaţi, doar jumătate realizat una dintre recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, respectiv 150 de minute de mişcare pe săptămână, de intensitate cel puţin moderată.
"Da, trebuie să munceşti. Însă, după 8-9 ore de muncă zilnică, este important să nu te duci acasă şi să te aşezi în faţa televizorului. După 8 ore în care stai aşezat, riscurile cresc exponenţial. Totul depinde de ceea ce faci în timpul liber", au mai precizat cercetătorii australieni.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News