Evenimentul Zilei > Actualitate > SRI, despre PROTESTELE împotriva Guvernului:„Am avertizat instituţiile statului despre DETURNAREA acţiunilor publice”
SRI, despre PROTESTELE împotriva Guvernului:„Am avertizat instituţiile statului despre DETURNAREA acţiunilor publice”

SRI, despre PROTESTELE împotriva Guvernului:„Am avertizat instituţiile statului despre DETURNAREA acţiunilor publice”

Serviciul Român de Informaţii a transmis un comunicat în care precizează că a atransmis, conform competenţelor legale, informaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Jandarmeriei Române şi Serviciului de Pazî şi Protecţie despre intenţiile de organizare sau de deturnare a manifestărilor publice îndreptate împotriva Guvernului, în timpul protestelor din această seară.

Serviciul Român de Informaţii arată că şefii din MAI, Poliţia Română, Jandarmeria Română şi SPP au fost informaţi despre pericolul deturnării manifestaţiilor paşnice din Piaţa Victoriei. Doi importanţi oameni din structurile MAI sunt nominalizaţi:secretarul de stat Viorel Ştefu şi şeful Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despecu.

“În legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la informările SRI cu privire la protestele din dată de 1 februarie 2017, facem următoarele precizări: Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice  de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice”, arată SRI.

În continuare, serviciul secret precizează: “În această situaţie a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor,  cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Ştefu Viorel şi Bogdan Despescu – IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP. Conform Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată în 2014 şi Legii nr. 14/1992 SRI are competenţe  pentru obţinerea de date necesare prevenirii şi contracarării activităţilor extremiste. Pe această zona, SRI nu a avut surprize operaţionale. SRI nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras, însă dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din dată de 1 februarie din Capitală.