Evenimentul Zilei > Politica > SPP A DRESAT LEBEDE pentru BĂSESCU. Scopul este de povestit copiilor
SPP A DRESAT LEBEDE pentru BĂSESCU. Scopul este de povestit copiilor

SPP A DRESAT LEBEDE pentru BĂSESCU. Scopul este de povestit copiilor

Preşedintele SUA George W. Bush, însoţit de soţia sa, Laura, s-a aflat în România în perioada 1-4 aprilie 2008 pentru o vizită oficială şi pentru a participa la Summitul NATO. Pe 2 aprilie, Bush s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu la vila Nufărul de la Neptun.

La Neptun Băsescu şi Bush au făcut o plimbare în jurul lacului de lângă vilă, prilej de a se lăsa fotografiaţi de ziarişti. Secret Service a sugerat părţii române să dreseze mai multe lebede în perspectiva plimbării.

 
În luna ianuarie 2008, ofiţerii Secret Service care au inspectat traseele de deplasare din judeţul Constanta şi vila Nufarul din Neptun le-au comunicat reprezentanţilor SPP că ar fi indicat ca lacul din apropierea vilei unde urma să aibă loc întalnirea dintre Traian Băsescu şi George Bush să fie populat cu câteva lebede.

Păsările aveau misiunea să se apropie de aleea pe unde urmau să se plimbe cei doi preşedinţi pentru a crea o imagine spectaculoasă care să fie preluată de cameramani şi fotoreporteri.

Un ofiţer SPP a primit dificila sarcină de a instrui lebedele pentru să se apropie de mal în momentul când o persoană se plimba pe aleea din apropiere. SPP-istul a mers câteva săptămâni pe malul lacului şi ademenea păsările cu firimituri de pâine. Strategia a reuşit, astfel că lebedele şi-au făcut apariţia în momentul în care Bush şi Băsescu s-au plimbat pe malul lacului de la vila Nufărul. Imaginile difuzate de televiziuni au făcut înconjurul lumii, numai că cele două lebede nu au primit nici o firimitură din partea celor doi şefi de stat.

Cei de la SPP au avut şi o variantă de rezervă. În cazul în care nu se reuşea dresarea păsărilor, se preconiza folosirea a două lebede împăiate care să fie dirijate de sub apă de către scafandri.