Evenimentul Zilei > Actualitate > Sportul constănţean, DISTRUS de tripleta Mazăre-Constantinescu-Strutinsky
Sportul constănţean, DISTRUS de tripleta Mazăre-Constantinescu-Strutinsky

Sportul constănţean, DISTRUS de tripleta Mazăre-Constantinescu-Strutinsky

Volei Club Municipal „Tomis” Constanţa, considerată „echipa deceniului în voleiul masculin românesc”, se confruntă cu o situaţie dramatică. Rămas fără finanţare de şase luni, din cauza litigiilor dintre Consiliul Judeţean Constanţa şi cluburile sportive, voleibaliştii riscă să nu mai poată participa la competiţiile în care sunt angrenaţi, inclusiv în Liga Campionilor Europeni.

Condus de Sorin Strutinsky, „trezorierul” tandemului Radu Mazăre-Nicuşor Constantinescu, şi finanţat până acum de Consiliul Judeţean Constanţa, Volei Club Municipal „Tomis” a rămas pe drumuri din cauza problemelor penale ale  „tripletei toxice” Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu este judecat pentru plata nelegală a cluburilor şi asociaţiior sportive. În disperare de cauză, conducerea clubului a cerut ajutorul consilierilor judeţeni. „Ne-am făcut datoria, suntem campioni dar am ajuns, peste noapte, să fim paria. Noi nu avem treabă cu politica, nu am reprezentat nici PSD-ul, nici PNL-ul niciun alt partid. Noi facem politica mişcării sportive”, a subliniat directorul Volei Club Municipal Tomis Constanţa, Serhan Cadâr.

Ne facem de râs în faţa întregii Românii
 
Volei Club „Tomis” Constanţa a fost finanţat, ca şi celelalte cluburi sportive de performanţă din oraş, până anul trecut, prin votul tuturor consilierilor judeţeni. În 2014 a  câştigat pentru a cincea oară titlul de campion naţional la seniori şi la juniori. În 2013 a câştigat Campionatul şi Cupa României. „În condiţiile în care Constanţa a primit titlul de oraş al sportului european credeţi că e normal şi corect ca sportul constănţeam să dispară de pe firmament? Nu credeţi că singuri ne dăm o palmă, că ne facem de râs în faţa întregii Românii?”, a întrebat retoric directorul Serhan Cadâr. Vicepreşedintele CJ Constanţa, Cristinel Dragomir, spune însă, tranşant, că trebuie găsită o altă sursă de finanţare. „Curtea de Conturi a venit şi ne-a spus clar, din momentul ăsta s-a terminat. Suntem în litigiu şi noi nu vom putea finanţa indiferent ce performanţe vom avea şi indiferent că ne vom plânge noi în stânga sau în dreapta. Deocamdată asta este legea”. Singura soluţie ar fi, potrivit vicepreşedintelui CJ Constanţa, Cristinel Dragomir, „o lege specială privind finanţarea sportului de către autorităţile publice locale, prin derogare de la toate celelalte legi în vigoare, altfel, sportul din România nu o să mai poată fi susţinut”
 
Volei Club Tomis, fără Sorin Strutinsky şi fără deputatul PSD Eduard Martin
 
O altă soluţie ar fi un nou club, cu un nou acţionariat.  „Ca să putem accesa fondurile de la CJ Constanţa, ca să evităm scuzele unor agenţi economici care spun că Strutinsky e preşedinte, am creat o nouă structură, am depus documentele în instanţă, ne reorganizăm fără Sorin Strutinsky, şi fără Eduard Martin (deputat PSD de Constanţa),  vom fi alte persoane. Şi după aceea, automat nu o să mai fim nici în litigiu cu CJ Constanţa”, a explicat pentru EVZ, Serhan Cadâr. Până atunci însă, echipa de volei a transmis o scrisoare deschisă cerând ajutor. ” Considerăm că, în acest moment, când sportul constănţean se află la răscruce de drumuri, este timpul ca toţi agenţii economici  să lase deoparte convingerile politice şi să sprijine sportul constănţean” se încheie apelul Volei Club Municipal „Tomis” Constanţa. În aceeaşi situaţie dramatică sunt Handbal Club Municipal Constanţa şi echipa de Rugby Farul, precum şi alte şapte cluburi şi asociaţii sportive de performanţă.