În urmă cu aproape două săptămâni, chillerul vechi de 10 ani al Spitalului Fundeni s-a stricat brusc și misterios. În această perioadă, pentru siguranța pacienților, au fost sistate internările și intervențiile chirurgicale în cazul pacienților cronici, efectuându-se doar operațiile de maximă urgență, care s-au realizat în două alte blocuri operatori care dispuneau de condițiile optime.

 

„A fost o defecțiune apărută brusc, vorbim despre un chiller care funcționa perfect normal, deși avea o vechime de peste 10 ani, și o valoare a lui, deci costuri, foarte mare. Acest aparat a fost stricat, în urma verificărilor s-a constatat că, nu știm cum, în mod surprinzător, în freon a intrat apă, ca atare tot aerul condiționat în blocul operator și secțiile de terapie intensivă nu mai funcționa normal", a povestit conf.univ.dr. Carmen Orban, într-o conferință de presă.

Managerul Institutului Fundeni spune că niciun pacient nu a avut de suferit în această perioadă.„Instantaneu s-au luat măsuri de extremă urgență, și acelea fiind următoarele: au fost depistate și luate probe epidemiologice de pest tot, din toate saloanele și din blocul operator, a fost restricționat programul operator la pacienții cronici, care au fost amânați, pentru că era mult mai sigur pentru ei să fie operați în condiții de maximă siguranță decât în condiții de provizorat(…) Deci, niciun pacient nu a avut de suferit!", a arătat managerul.

 

Achiziție în regim de urgență

 

S-a organizat o licitație în regim de urgență, iar cu ajutorul fondurilor proprii ale Institutului Fundeni a fost achiziționat un nou sistem de aer condiționat, care a fost deja pus în funcțiune. „Au fost demarate proceduri de licitație publică, vorbim de o valoare mare, de peste 250.000 de lei, fără TVA, ca atare a fost nevoie de o licitație publică. S-a demarat urgent procedura de licitație, a fost desemnat un câștigător, și a fost achiziționat acel aparat, care a fost și montat", a mai spus dr Carmen Orban.