Deși liderii europeni s-au arătat de partea OMS în războiul declanșat de Trump, informațiile obținute de serviciile secrete germane par să confirme, cel puțin parțial, acuzațiile liderului de la Casa Albă.

Un raport al Serviciilor Federale de Informații (BND- Bundesnachrichtendienst), care a ajuns în posesia ziariștilor săptămnalului de sâtnga Der Spiegel, afirmă că, pe 21 ianuarie, președintele chinez Xi Jinping i-ar fi telefonat directorului general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus ca să-i ceară să nu anunțe că noul coronavirus (SARS-Cov-2) se transmite de la om la om.

Mai mult, liderul chinez ar fi cerut și amânarea declarării pandemiei.

Experții BND susțin că această încercare de a mușamaliza izbucnirea pandemiei a provocat o întrziere de 4-5 săptămâni a eforturilor de combatere a răspândirii virusului.

OMS neagă, însă, acuzațiile, afirmând că liderii chinezi au confirmat transmisia om la om pe 20 ianuarie, cu o zi înainte de presupusa conversație între Jingping și Ghebreyesus, afirmă Jerusalem Post.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a negat că președintele chinez Xi Jingping i-ar fi cerut directorului general Tedros Adhanom Ghebreyesus să mușamalizeze apariția  focarului de coronavirus din Wuhan.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE