Speculațiile din presa turcă: Klaus Iohannis își va anunța retragerea din cursa pentru șefia NATO

Speculațiile din presa turcă: Klaus Iohannis își va anunța retragerea din cursa pentru șefia NATO Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Presa din Turcia scrie că în zilele imediat următoare se așteaptă ca președintele României, Klaus Iohannis, să-și anunțe retragerea din cursa pentru șefia NATO. Această decizie vine în contextul în care niciun stat nu și-a exprimat sprijinul pentru candidatura sa.

În schimb, se anticipează că sprijinul unanim va fi acordat lui Mark Rutte, conform informațiilor furnizate de Inpolitics. Informația apare și în publicația independentă T24, care scrie că premierul olandez este ca și ales secretar general al NATO.

Klaus Iohannis se va retrage din cursa pentru șefia NATO, scrie presa turcă

„În acest moment, Mark Rutte a reușit să obțină sprijinul tuturor aliaților, cu excepția a trei țări. Se așteaptă ca președintele român Iohannis, căruia niciun stat nu i-a promis până acum sprijinul, să-și retragă și el candidatura în zilele următoare. Rămân Slovacia și Ungaria lui Orban, care se opun opoziție ferm”, scrie publicația din Turcia.

Conform jurnaliștilor, slovacii păstrează resentimente față de Rutte din cauza obstacolelor întâmpinate în procesul de aderare la Schengen, generate de Olanda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, Orban exprimă nemulțumirea sa față de critica frecventă a lui Rutte asupra practicilor sale privind drepturile omului în cadrul UE.

NATO

NATO. Sursa foto: Dreamstime.com

Acesta dorește ca Rutte să își ceară scuze când se ivește ocazia potrivită.

Mark Rutte, favorit să preia conducerea NATO

Conform presei turcești, obiecțiile exprimate de ambele țări în legătură cu dinamica din cadrul UE nu par să fie luate în considerare în mod serios.

În perioada imediat următoare, există o probabilitate mare ca Rutte să fie anunțat unanim ca noul secretar general al NATO în cadrul summit-ului NATO programat să aibă loc la Washington, pe 8-9 iulie.

Potrivit programului stabilit, noul secretar general, funcție la care visa Iohannis, va trebui să-și înceapă mandatul la începutul lunii septembrie.

Klaus Iohannis si Mark Rutte

Klaus Iohannis și Mark Rutte. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

„Cu toate acestea, negocierile pentru formarea unui guvern în Olanda pot dura mult timp. Noul guvern olandez nu a fost încă format, deși a trecut aproape un an de la alegeri. Dacă un nou guvern nu poate fi format până în septembrie, olandezii vor găsi probabil o formulă pentru ca Rutte să își părăsească postul de prim-ministru interimar”, mai scriu jurnaliștii din Turcia.