Specialist din SRI: Riscurile majore de securitate vor veni din zona de inteligenţă artificială

Specialist din SRI: Riscurile majore de securitate vor veni din zona de inteligenţă artificială Sursa foto Arhiva EVZ

Potrivit Directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI, inteligența artificială a invadat deja toate tehnologiile, iar pe viitor marile riscuri de securitatea vor veni din această zonă.

Directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI, Andrei Oprina, spune că instituția nu mai folosește hârtie de un deceniu și că este complet tehnologizată. Din păcate, multe instituții mai folosesc încă dosarul cu șină.

„Din perspectiva interiorului României, cu siguranţă, Serviciul Român de Informaţii este cea mai tehnologizată instituţie. Şi ţi-aş mai spune ceva: avem tehnologii după care râvnesc toţi ceilalţi. (...). Au trecut deja 10 ani sau 9 ani de zile de când în Serviciul Român de Informaţii nu se mai foloseşte hârtie.

Există generaţii întregi de ofiţeri SRI pe care, dacă i-ai lua în momentul acesta şi i-ai muta într-o altă instituţie a statului român şi s-ar lovi de birocraţia de acolo, s-ar şoca. La noi toată lumea ştie că vine la muncă, deschide calculatorul şi îşi rezolvă toate problemele în format electronic“, a afirmat Andrei Oprina, directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI, în podcastul TOP (ne)SECRET difuzat pe canalul de YouTube al SRI realizat de către purtătorul de cuvânt al instituţiei Ovidiu Marincea, potrivit news.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preocupați de inteligența artificială

Şeful Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI  mai spune că inteligența artificială este o precupare a SRI și că colaborează foarte bine cu companiile din domeniu.

„Ne ocupăm de inteligenţa artificială. Avem o colaborare foarte bună apropo cu UiPath-ul şi sper chiar cu ajutorul vostru (n.r. al presei), cu zona de comunicare, la anul, să facem un eveniment împreună cu ei pentru că, apropo, suntem cel mai mare consumator guvernamental de această tehnologie“, a mai spus Andrei Oprina.

Avantaje, dar și riscuri majore de securitate

Inteligența artificială a invadat deja toate tehnologiile și riscurile de securirate vor veni pe viitor din această zonă. „În viitor, cu siguranţă riscurile majore vor veni din zona de inteligenţă artificială şi o să îţi dau un singur exemplu. A invadat toate celelalte tehnologii. Bine, ne-a invadat viaţa, dacă e să fim corecţi, dacă ne uităm şi în medicină, dacă ne uităm în producţia de automobile sau mai ştiu eu ce, dar, în securitate, spre exemplu, a invadat zona Cyberint.

Unul din lucrurile cele mai importante în momentul de faţă la Cyber este să detectezi acele ameninţări specifice, tehnice, se cheamă ele APT, Advanced Persistent Threats. Cum crezi că se fac astea acum? Simplu, venind cu motoare de inteligenţă artificială pentru a le detecta. Aşa a ajuns această tehnologie uşor - uşor să le invadeze pe toate celelalte şi te asigur că acesta va fi viitorul”, a conchis Oprina.