Evenimentul Zilei > International > SPANIA vrea desființarea spațiului SCHENGEN și control la FRONTIERE
SPANIA vrea desființarea spațiului SCHENGEN și control la FRONTIERE

SPANIA vrea desființarea spațiului SCHENGEN și control la FRONTIERE

Ministrul de interne spaniol, Jorge Fernandez Diaz, va pleda azi, la Paris, pentru o modificare a tratatului Schengen, pentru a permite controalele la frontierele europene și a limita mobilitatea combatanţilor islamişti care se întorc în Europa.

„Vom milita pentru stabilirea controalelor la frontiere şi este posibil ca, prin urmare, să trebuie să modificăm tratatul Schengen”, care instaurează libertatea de circulaţie în cadrul Spaţiului Schengen care reuneşte în prezent 26 de state din Europa, între care 22 din Uniunea Europeană, a declarat Fernandez Diaz cotidianului spaniol El Pais, înaintea unei reuniuni ministeriale pe această temă, la Paris, scrie AFP, citată de Agerpres.

„Mobilitatea existentă în Uniunea Europeană facilitează deplasările (jihadiştilor) către orice ţară şi, astfel, către ţara noastră”, a spus el în interviu, adăugând că aproape 3.000 de combatanţi jihadişti originari din Europa ar putea să revină pe Bătrânul Continent şi să reprezinte o ameninţare.

Considerând că aproape 20% dintre ei sunt deja în Europa, Fernandez Diaz insistă că „sute de indivizi din această categorie se deplasează liber în Europa”.

„Ne aflăm într-o dezbatere permanentă între libertate şi securitate”, a mai spus ministrul spaniol, apreciind că securitatea trebuie să primeze „câtă vreme un drept fundamental, dreptul la viaţă, este în pericol”.