Parlamentul a votat în favoarea propunerii, după ce prim-ministrul Pedro Sanchez, care conduce un guvern de coaliţie, a obţinut voturile necesare din partea partidelor de opoziţie.

Premierul spaniol și-a pledat cauza spunând că este nevoie ca anumite restricții de circulație să fie menținute pentru a evita răspândirea virusului. El a arătată că sunt multe zone care nu au fost afectate de pandemie, iar altele în care s-au înmulțit cazurile noi de contaminare cu coronavirus.

Principalul partid de opoziţie, Partidul Popular, a refuzat să sprijine demersul guvernului şi s-a abţinut de la vot, iar partidul de extremă dreapta Vox a votat împotriva prelungirii stării de urgenţă.

După votul din parlament, Spania va extinde starea de urgenţă pentru încă două săptămâni, începând de duminică, iar măsura va permite guvernului să controleze deplasările în timp ce relaxează gradual izolarea naţională.

Țara se află în izolare încă din 14 martie, iar actuala stare de urgență se va încheia sâmbătă, 9 mai, la miezul nopții.

Spania a raportat miercuri 244 de decese din cauza COVID-19, înregistrând o creştere faţă de zilele precedente. În total au murit peste 25.000 de oameni şi au fost contaminaţi peste 220.000.