Evenimentul Zilei > International > Spania alocă 1.6 miliarde de euro pentru producția de filme în următorii ani
Spania alocă 1.6 miliarde de euro pentru producția de filme în următorii ani

Spania alocă 1.6 miliarde de euro pentru producția de filme în următorii ani

Guvernul spaniol va aloca 1,6 miliarde de euro în programul „España, Hub Audiovisual de Europa”, prin care vor fi sprijinite producţia de film şi cea de televiziune în perioada 2021 - 2025.

Prim-ministrul Pedro Sánchez a prezentat proiectul miercuri şi a încurajat marile studiouri străine să filmeze şi să îşi stabilească sedii în Spania.

Principalul obiectiv, a spus Sánchez, este transformarea Spaniei într-un centru de talente.

Potrivit presei spaniole, primul beneficiar al schemei va fi Disney, care, pe 26 martie, va lansa comedia romantică „Bezos al aire”, prima producţie spaniolă originală a Disney+, preluată de la reţeaua Mediaset España.

Sprijinul şi digitalizarea conținutului în Spania, promovarea acestuia, extinderea la nivel internațional şi atragerea de investiții se numără între alte măsuri concrete pentru care Guvernul va aloca 240 de milioane de euro până în 2025.

Scutiri de taxe pentru producția de filme

Cea mai mare parte din ajutorul de 1,6 miliarde de euro este reprezentată de scutiri de taxe şi linii de credit oferite companiilor spaniole şi internaţionale.

Sánchez a făcut anunţul de miercuri avându-i alături pe Nadia Calviño, viceprim-ministru pentru economie, Reyes Maroto, ministrul Industriei, comerţului şi turismului, şi pe José Manuel Rodríguez Uribes, ministrul Culturii şi sportului.

În ultimii ani, Spania a devenit un fel de hub audiovizual, cu Netflix având primul centru european de producţie aici, Movistar Plus, Mediapro Studio şi reţelele Atresmedia şi Mediaset España, toate localizate la mică distanţă unele de altele, la nord de Madrid, în Tres Cantos şi San Sebastián de los Reyes.