Evenimentul Zilei > International > Soţia şi cei şapte copii i-au murit în drum spre Europa iar acum are un mesaj şocant pentru conaţionali: “Rămâneţi în Siria oricât de greu ar fi”
Soţia şi cei şapte copii i-au murit în drum spre Europa iar acum are un mesaj şocant  pentru conaţionali: “Rămâneţi în Siria oricât de greu ar fi”

Soţia şi cei şapte copii i-au murit în drum spre Europa iar acum are un mesaj şocant pentru conaţionali: “Rămâneţi în Siria oricât de greu ar fi”

Ali Alsaho spune că a fugit din Siria de frica jihadiştilor Statului Islamic, sperând că va găsi în Europa, alături de numeroasa sa familie, liniştea pe care războiul civil le-o răpise în urmă cu mai bine de patru ani. Toate visele şi speranţele lor au pierit însă pe parcursul dramaticei traversări a Mării Egee. Frumoasa sa soţie şi cei şapte copii ai lor au murit înecaţi.

Disperat, traumatizat şi învinovăţindu-se mereu pentru moartea celor mai dragi fiinţe din viaţa sa, sirianul îşi sfătuieşte acum conaţionalii să nu rişte viaţa copiilor lor. "Rămâneţi în Siria, oricât de greu ar fi”, le transmite bărbatul celor care vor să pornească spre Europa. Au plătit peste 6000 de euro unei călăuze care urma să-i ducă din Cesme, Turcia, în insula grecească Chios. Nu au ajuns însă niciodată în formula în care s-au urcat la bordul unei bărcuţe nesigure, fără veste de salvare, într-o noapte neagră ca un fund de iad. “Traficantul ne-a spus să fim calmi pentru că drumul va dura cel mult 15 minute. Nici n-am pornit bine că motorul s-a oprit iar barca s-a răsturnat. Toată lumea ţipa. Îi auzeam pe copii strigând după ajutor dar nu am reuşit să dau de ei din cauza întunericului. Traficantul pur şi simplu ne-a lăsat în voia sorţii”, a povestit Alsaho pentru The Sunday Times.

Sirianul, originar din Deir ez-Zor, a fost salvat de un pescar. Următoarea întâlnire cu o parte a familiei sale – doar cinci din trupurile copiilor au fost aduse de valuri la ţărm –  a fost la morgă. Cea mai mică dintre fiicele sale nici nu împlinise trei săptămâni de viaţă.

“Mi-am scos copiii din Siria pentru a scăpat de bombardamente, moarte, atacuri aeriene. (…) Nu vă asumaţi acest risc. Le spun celor care vor să vină în Europa, să n-o facă. Rămâneţi în Siria, oricât de greu ar fi”, a conchis nefericitul refugiat.

Potrivit dailymail.co.uk, un raport dat publicităţii recent arată faptul că peste 430.000 refugiaţi au traversat Europa numai pe timpul verii trecute.