Evenimentul Zilei > Actualitate > Sorina Pintea, după moartea lui Călin Farcaş: Avem ACORD PERFECT VALABIL cu Eurotransplant
Sorina Pintea, după moartea lui Călin Farcaş: Avem ACORD PERFECT VALABIL cu Eurotransplant

Sorina Pintea, după moartea lui Călin Farcaş: Avem ACORD PERFECT VALABIL cu Eurotransplant

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut marți o dezvăluire spinoasă despre moartea lui Călin Farcaș, un tânăr de 29 de ani din Brașov, care suferea de hipertensiune pulmonară severă şi care a decedat marţi la Institutul „Marius Nasta” din București, relatează PSnews.

Mai precis, ministrul Sănătății a susţinut că nicio ţară membră a Eurotransplant nu a acceptat cazul lui Călin Farcaş, scrie Agerpres.

„Nicio clinică din aceste ţări Eurotransplant nu a acceptat acest caz. (…) Pentru acest pacient nu a fost o problemă de bani din partea statului român. Dosarul a fost acceptat, deci plata a fost acceptată încă din 2017 pentru acest pacient. S-au solicitat oferte din partea AKH, în primul rând, care a fost singurul care a răspuns cu negaţii, apoi de la o clinică din Belgia, de la o clinică din Germania, care n-au mai răspuns. (…) Singura clinică, care am înţeles că l-a acceptat, a fost o clinică din India, dar nu pentru transplant, ci pentru evaluare”, a declarat Sorina Pintea.

De asemenea, aceasta a mai precizat că familia tânărului  a făcut solicitări pentru a obţine acordul privind transplantul acustuia. Ministrul Sănătăţii mai adugă: „Au solicitat sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dar specialiştii ne-au spus că a fost un caz foarte grav şi nu puteau da acordul de transport. Dar India nu promisese transplantul; promisese o evaluare”.

Sorina Pintea a dorit să sublinieze că România are un „acord perfect valabil” cu Eurotransplant.

Întrebată câte persoane se află în situaţia tânărului care a decedat, Sorina Pintea a răspuns: Sunt 31 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare, la Agenţia Naţională de Transplant şi la «Sfânta Maria», pentru că una dintre condiţiile protocolului cu Eurotransplant este ca aceşti pacienţi să nu fie înscrişi pe ambele liste”.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News