Sorin Ovidiu Vîntu îşi vrea Realitatea înapoi

Sorin Ovidiu Vîntu îşi vrea Realitatea înapoi

Confruntarea dintre Ghiţă şi SOV se poartă atât pe cale juridică, cât şi în forţă, cu bodyguarzi care scârţâie nervos bolizi prin curtea televiziunii.

Disputa pe Realitatea TV se ascute. Acţiunile din ultimele zile, marca Sorin Ovidiu Vîntu, indică faptul că acesta doreşte să recâştige controlul asupra televiziunii "cedate" pe termen de cinci ani managerului Asesoft, Sebastian Ghiţă. Iar ultima dintre ele, intervenţia în forţă, cu bodyguarzi, la sediul Realitatea TV s-a consumat duminică după-amiaza.

Unele voci susţin că SOV ar fi încercat să stopeze dezvăluirile WikiLeaks, deşi telegramele se aflau deja în posesia mai multor instituţii media. Altele - că ar fi fost aleasă ziua respectivă deoarece duminica, în redacţie, sunt foarte puţini angajaţi.

Negocieri cu mascaţii "la uşă" Oricare ar fi fost motivele alegerii zilei, acţiunea în forţă a lui SOV a fost una menită să intimideze. Iniţial, firma de pază angajată de managerul Ghiţă nu i-a permis accesul lui Vîntu în sediul televiziunii. În cele din urmă, SOV a ajuns la "negocieri" cu Sebastian Ghiţă, dar nu înainte ca acesta din urmă să cheme poliţia şi Detaşamentul de Intervenţie Rapidă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii MAI au motivat că au intervenit pentru ca situaţia să nu escaladeze. Şi, cel puţin pentru moment, "negocierile" par să fi dat roade, pentru că, duminică seara, la ieşirea din sediul Realitatea TV, toţi cei implicaţi au pozat în oameni veseli şi fericiţi.

În realitate, episodul de duminică nu a fost unul spontan şi nici izolat, ci s-a consumat pe fondul unor tensiuni mai vechi între cele două tabere. Surse EVZ au precizat că între noul manager Sebastian Ghiţă şi "vechea gardă" din conducerea Realitatea TV (directorul general Sorin Enache, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie, Sorin Freciu, respectiv, Dragoş Nedelcu - toţi oamenii lui SOV) există tensiuni.

Acestea sunt confirmate şi de consultantul Cozmin Guşă. Un alt consultant, Dan Andronic, a atras, la rându-i, atenţia asupra dificultăţilor pe care Ghiţă le întâmpină în cadrul Realitatea TV cu oamenii lui SOV. Oficial, însă, toată lumea pozează în fericită. Neoficial, ambele tabere "scapă", evident, "pe surse", ar gumente în favoarea lor, în mass-media.

Argumentul oficial, spaţiul "Scandalul bodygarzilor" - intervenţia lui SOV are şi o motivaţie oficială. Este vorba despre un litigiu - momentan civil - asupra spaţiului în care funcţionează Realitatea TV. Contractul de închiriere dintre SC Realitatea Media SA şi proprietarul spaţiului a fost reziliat. Iar firma lui Ghiţă, Asesoft, a încheiat un nou contract.

Cel care s-a sesizat a fost directorul Sorin Enache. Acesta a înaintat o adresă către Consiliul de Administraţie al Realitatea Media SA, în care precizează că semnăturile de pe contractul de reziliere şi procesele-verbale de predare-primire a spaţiului ar fi fost falsificate. Mai mult, Enache ameninţă şi cu repercusiuni penale: "Având în vedere că fără voia mea, numele meu a fost implicat în manopere care par să aibă un caracter ilicit, precizez că am toată disponibilitatea de a participa la orice proceduri legale iniţiate în scopul stabilirii împrejurărilor în care au fost efectuate aceste manopere şi a persoanelor care le-au realizat. De asemenea, intenţionez ca în nume personal să formulez o plângere către organele abilitate, după ce mă voi consulta în acest sens cu un avocat".

Mingea este acum în terenul lui Ghiţă, care se prevalează de contractul de management încheiat pe o perioadă de cinci ani pentru a nu renunţa la Realitatea TV. SOV VREA DIN NOU CONTROLUL EDITORIAL

A încercat să oprească "aiurelile" WikiLeaks

Descinderea furibundă a lui Sorin Ovidiu Vîntu, însoţit de 40 de bodyguarzi, duminică seară, la sediul Realitatea TV ar fi avut ca scop încercarea de a opri publicarea cablogramelor WikiLeaks, susţin surse din post. Mogulul ar fi spus că dezvăluirile sunt "nişte prostii" şi "nişte aiureli", arătându-se deranjat că televiziunea sa le acordă atenţie.

Încă din cursul zilei, când a văzut promoul făcut de Realitatea TV cu privire la "dezvăluirile despre moguli şi politicieni", Vîntu a fost iritat. Surse din trustul Realitatea Media spun că mogulul a telefonat oamenilor săi şi a încercat să oprească dezvăluirile despre influenţa sa în lumea politică şi în special pe lângă Mircea Geoană. Fără succes însă. Controlul editorial al televiziunii este deţinut de Sebastian Ghiţă, noul manager al Realitatea TV.

Duminică seara a fost încă un moment când SOV a realizat că a pierdut influenţa asupra postului pe care îl patronează. Aşa a decis să vină cu bodyguarzii să preia controlul televiziunii. Managerul postului a sunat la 112 şi a chemat poliţia, care a sosit imediat pentru a preîntâmpina ciocnirea dintre bodyguarzii lui Vîntu şi cei de la BGS, cu care Realitatea TV are contract de pază. Un alt episod din războiul Ghiţă-Vîntu s-a consumat pe 15 februarie, când Sebastian Ghiţă i-a scos de pe post pe doi dintre oamenii mogulului, Adrian Ursu şi Oana Stancu, moderatorii emisiunii "Ora de foc". Măsura a fost luată tocmai pentru a tăia influenţa lui SOV asupra politicii editoriale a postului. "Faptul că (Sebastian Ghiţă - n.r.) s-a comportat necivilizat cu Oana Stancu şi cu Adrian Ursu, că şi-a permis să le vorbească urât şi că s-a debarasat de aceşti doi foarte buni profesionişti, m-a deranjat teribil", declara, ieri, Vîntu într-un ziar central. (Florin Ciornei)