Evenimentul Zilei > EVZ Play > Sorin Oprescu s-a prezentat la Curtea de Apel în dosarul de luare de mită – VIDEO
Sorin Oprescu s-a prezentat la Curtea de Apel în dosarul de luare de mită – VIDEO

Sorin Oprescu s-a prezentat la Curtea de Apel în dosarul de luare de mită – VIDEO

Sorin Oprescu a venit, miercuri, la Curtea de Apel București, unde se dezbate începând cu ora 13:00 un nou termen în apel în dosarul în care fostul primar general al Capitalei a fost condamnat în primă instanță la 5 ani și 4 luni de închisoare pentru luare de mită și constituire de grup infracțional organizat. Prin aceeași decizie, Oprescu a fost achitat pentru spălare de bani.

UPDATE – Procesul lui Sorin Oprescu a fost amânat pe data de 29 ianuarie 2020, deoarece la termenul de miercuri judecătoarea Daniela Panioglu, de la Curtea de Apel Bucuresti, președintele completului de judecată, lipsește din motive medicale.


La acest termen de judecată, instanța urmează să audieze martori-cheie din dosar, printer care și Nadina Rus, fostă jurnalistă, care ar putea da detalii în legătură cu modalitatea în care procurorii susțin că Sorin Oprescu ar fi „spălat” banii din mită.

Până la acest termen de judecată, părților din dosar li s-a pus în vedere de către instanță să își angajeze avocați și să depună motivele de apel.

În ultimul cuvânt, în fața judecătoarei Iosefina Pârvu de la Tribunalul București, fostul edil a declarat că DNA nu ar fi probat acuzaţiile pe care i le-a adus şi că prin acest dosar s-ar fi dorit eliminarea sa de pe scena politică:

„Susţin că s-a căutat cu lumânarea aprinsă şi că s-a mers pe ideea unei provocări continue de flagrant. Comandantul Arestului Central, ‘beciul domnesc’, ştia cu 12 zile înainte că trebuie să vin eu. Oprescu trebuia să dispară. Din ce motive, eu intuiesc, dar nu am probe. (…) Doamna preşedinte, am în curând 68 de ani şi sunt la apusul carierei. Am foarte mulţi tineri pe care i-am crescut. Relaxarea nu e valabilă de trei ani şi jumătate. Să ţineţi seama, respectuos vă rog, de faptul că în viaţa mea am avut responsabilităţi unde am administrat bugete deosebite faţă de celelalte şi nu mi-a lipsit niciodată nimic, o spun controalele”.

Pe data de 13 mai, Sorin Oprescu a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni: 4 ani pentru luare de mită, 1 an pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi 3 ani pentru abuz în serviciu, el fiind achitat pentru spălare de bani.

Pe 20 noiembrie 2015, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, printre care Bogdan Popa – director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Mircea Octavian Constantinescu – directorul Direcţiei economice din Primăria Generală, Florin Şupeală – director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Claudiu Bengalici – administrator al unei societăţi comerciale, Cristian Stanca – fost şofer al lui Oprescu şi Ruxandra Avasiloae – director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti.

Potrivit DNA, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.