Evenimentul Zilei > Justitie > Sorin Oprescu, mărturie incendiară în fața judecătorului! „Pentru ce să mă duc, doamnă, la pușcărie?”
Sorin Oprescu, mărturie incendiară în fața judecătorului! „Pentru ce să mă duc, doamnă, la pușcărie?”

Sorin Oprescu, mărturie incendiară în fața judecătorului! „Pentru ce să mă duc, doamnă, la pușcărie?”

Informații noi din dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat. Vineri, 28 ianuarie, fostul primar al Bucureștiului a făcut ultimele declarații în așteptarea unei sentințe favorabile. „Pentru ce să mă duc, doamnă, la pușcărie?”, s-a exprimat Sorin Oprescu în fața instanței.

După aproape șapte ani de procese și peste o sută de termene de judecată, fostul primar al Capitalei încă nu a primit un verdict final în dosarul în care este acuzat de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat. Decizia instanței va fi pronunțată în luna aprilie 2022.

Ultimele declarații ale lui Sorin Oprescu în fața instanței

Sorin Oprescu a transmis în fața judecătorului CAB, în ultima sa pledoarie, că a fost, practic, victimă, după ce a fost acuzat de fapte de corupție de către procurorii DNA.

„Am fost convins că, spun „am fost” pentru că nu mai sunt… Parchetul să-și reia acuzațiile din rechizitoriu și să prezinte și probe. Altfel, tot ce s-a spus aici sunt viziunile Parchetului care au plecat în 2015 și au fost exacerbate în funcție de puterea de persuasiune a procurorilor DNA.

Am fost țintă. Pentru Parchet sunt în continuare (pentru DNA – n.r.). Repetiția face ca lumea prezentă aici să creadă repetiția unor neadevăruri, așa s-a obișnuit Parchetul. De șapte ani aud aceleași acuzații și nici măcar un răspuns la ce eu am cerut să se cerceteze, la probe.

„Eu nu aveam timp de grupuri infracționale”

Participarea mea la grup – la care grup, doamnă (judecător – n.r.)? A spus vreodată denunțătorul că am vorbit cu el, că i-am propus ceva? Nu, niciodată. Am avut percheziție retorică. A doua zi i-au dat familiei mele înapoi… că nu au avut ce să le treacă. A spus cineva din grupul făcut de denunțători că mă cunoaște? Că a vorbit cu mine?

De ce spun că am fost provocat? Pentru că ce se spune de la Procuratură este minciună. Eu nu aveam timp de grupuri (infracționale – n.r.) de făcut. În viața mea nu am avut astfel de acuzații.

Pentru ce să mă duc, doamnă, la pușcărie? După ce i-am ajutat oameni, că am făcut ceva în Bucureștiul ăsta? Toate lucrările începute și lăsate în paragină au fost terminate de mine.

„O spun cu gura mare, dar a fost un proces politic”

Aveam timp de grupuri? Sunt minciuni, doamnă judecător. Vă rog să citiți declarațiile din dosar, am văzut în ăștia șapte ani cum se fac copy-paste-uri unul după altul. Ce să cred când aud Parchetul cum susține o serie întreagă fără probe? Să cred eu în justiția din România?

O spun cu gura mare, dar a fost un proces politic. Lucrurile se întâmplă și eu nu vorbesc la general. Nu am auzit o vorbă de faptul că toate comisiile rogatorii au dat rezultat negativ. (…)

Nu sunt paranoic. Cred că sunt în totalitatea facultăților mentale. Ceea ce încearcă Parchetul este ca Oprescu să dispară în pușcărie. Nu v-ați întrebat de ce timp de șase ani eu nu am contestat încadrarea? Pentru că nu eram vinovat! Mi-au explicat avocații – fapta e gravă, dacă se dovedește. Le-am spus să stea liniștiți că nu au ce să dovedească.

„Procurorii… vezi, Doamne, ei sunt împărați!”

Dar, doamnă, minciuna mă omoară. Numai vorbele denunțătorului stau la baza acestei situații nenorocite care să mă facă să stau câțiva ani în pușcărie. Dar, poziția procurorilor… că, vezi, Doamne, ei sunt împărați!”, este mesajul transmis de fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, în fața instanței, vineri, potrivit unor informații difuzate de Antena 3.

Judecătorul a rămas în pronunțare. Amintim că, în luna decembrie 2021, instanța a decis repunerea cauzei pe rol și schimbarea încadrării faptei din oficiu, din „infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat” în „infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată”.