Surpriză la Curtea de Apel. Magistrații au cerut rejudecarea cauzei într-un dosar celebru

Surpriză la Curtea de Apel. Magistrații au cerut rejudecarea cauzei într-un dosar celebru Sursa foto: Arhiva EVZ

Judecătorii Curții de Apel București s-au pronunțat, vineri, în dosarul fostului director CFR. Mihai Necolaiciuc. Acesta era acuzat de abuz în serviciu. Magistrații au dispus rejudecarea cauzei de către prima instanță.

Decizia este una definitivă.

Iată soluția pe scurt a instanței: 

Ne puteți urmări și pe Google News

„ În baza art. 421 pct. 2 lit. b Cod proc.pen., admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și apelanta – parte civilă Compania națională de căi ferate C.F.R. SA împotriva sentinței penale nr.776/25.06.2021 a Tribunalului Bucureşti –Secţia Penală.

Desființează, în integralitate, sentința penală apelată și dispune rejudecarea cauzei de către prima instanță. În baza art. 275 alin. 3 Cod proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunțată prin punerea minutei la dispoziție, prin mijlocirea grefei instanței, conform art. 405 alin. 1 teza a II-a Cod proc. pen., azi 17.12.2021.”, se arată în decizia CAB.

Foto: Arhiva EVZ

Necolaiciuc a mai fost condamnat în trecut

Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, a mai fost condamnat anterior la 8 ani cu executare pentru abuz în serviciu. El a fost încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, începând cu  noiembrie 2016, când a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Decizia de eliberare s-a pronunțat doi an mai târziu, în noiembrie 2018,  după patru încercări de obținere a liberării condiționate, refuzate de instanțele constănțene. În noiembrie 2018, Tribunalul Constanţa a admis contestaţia depusă împotriva deciziei Judecătoriei Medgidia, care respinsese liberarea condiţionată.

În soluția de astăzi a Tribunalului Constanța se menționează: „Admite propunerea de liberare condiţionată a condamnatului NECOLAICIUC MIHAI. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului NECOLAICIUC MIHAI de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.702/2016 emis în baza sentinţei penale nr.357/2015 a Judecătoriei Sector 1 Bucureşti, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală. Definitivă.”

Mihai Necolaiciuc a fost încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă din noiembrie 2016 când a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Având în vedere că până atunci executase mare parte din pedeapsă în arest preventiv, la domiciliu și chiar în alte penitenciare, având și vârsta de peste 60 de ani, Mihai Necolaiciuc ar fi trebuit eliberat imediat, potrivit avocaților lui. Decizia de eliberare de astăzi vine după patru încercări de obținere a eliberării condiționate, refuzate de instanțele constănțene.

În 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autorităţile judiciare din SUA şi, după derularea procedurilor de extrădare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extrădarea acestuia în România.