Evenimentul Zilei > EVZ Special > Sorin Cîmpeanu, anunţul momentului: „Cineva s-a grăbit. Acest formular va fi schimbat”
Sorin Cîmpeanu, anunţul momentului: „Cineva s-a grăbit. Acest formular va fi schimbat”

Sorin Cîmpeanu, anunţul momentului: „Cineva s-a grăbit. Acest formular va fi schimbat”

Sorin Cîmpeanu, anunţul momentului. Ministrul Educaţiei a anunţat că formularul de consimţământ pentru testarea antigen a copiilor cu simptome va fi modificat.

Sorin Cîmpeanu, anunţul momentului. Ministrul Educaţiei a anunţat că formularul publicat de Ministerul Sănătăţii va fi modificat.

Cineva s-a grăbit, într-adevăr, din păcate. Acest formular va fi schimbat. Vor fi adăugate informaţii ca să fie adus în conformitate cu legislaţia în domeniu. Probabil că din dorinţa de a face bine, în spiritul prevenţiei s-au strecurat şi astfel de erori. Au fost generate doar de grabă, nu de rea intenţie”, a delcarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, anunţul momentului: „Cineva s-a grăbit. Acest formular va fi schimbat”

Ministrul a subliniat clar că părinţii nu sunt obligaţi să completeze acest formular.

Nu există niciunde obligativitatea şi nici nu ar putea să existe obligativitate. Pe de altă parte, acei părinţi care doresc să-şi dea acordul înainte, nu pot fi opriţi. Iarăşi, nu există o reglementare, este normal. Însă, aceste acorduri trebuie preluate de cineva şi trebuie prelucrate de către un operator certificat.

Acel formular în şcoală trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învăţător. Cadrele didactice din şcolile din România nu pot face astfel de operaţiuni.  Fără ca Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare către şcoli, să decidă acest lucru. Iar Ministerul Educaţiei nu a făcut niciun anunţ, ieri”, a evidenţiat ministru Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, anunţul momentului: Formularul nu trebuie semnat în prima zi de şcoală

Ministrul Educaţiei a spus clar că nu este prevăzut nicăieri că acel formular trebuie completat din prima zi de şcoală.

Acel formular trebuie să fie scris şi semnat şi va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome. Sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcţi ai unui caz confirmat. Subliniez confirmat, nu numai cu supoziţii, cu simptome.

Acel formular nu este necesar în prima zi de şcoală, nu scrie niciunde. Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către şcoli în aşa fel încât luni profesorii să le primească de la acei părinţi care benevol, voluntar doresc”, a mai spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu; părinţii au dreptul să nu îşi dea acest consimţământ

Dacă nu face obiectul unei situaţii speciale, să aibă simptome în şcoală sau să fie contact direct al unui caz confirmat, niciodată nu o să vă întrebe nimeni de acest formular. Dacă se întâmplă să facă obiectul unei situaţii speciale, să aibă simptome, ne dorim cu toţii să nu, sau să fie contact direct al unui coleg de clasă confirmat, în această situaţie vi se va cere acest consimţământ informat şi semnat. Nu merge electronic, din motive juridice.

Dacă dumneavoastră îl daţi, el va putea fi testat în şcoală dacă există cabinet medical, sau la DSP. Dacă dumneavoastră nu vi-l daţi, copilul va merge cu dumneavoastră acasă şi medicul de familie vă va spune ce paşi trebuie să urmaţi şi, bineînţeles, fiecare părinte este interesat de sănătatea copilului”, a delcarat ministrul Cîmpeanu, la Realitatea Plus.