Evenimentul Zilei > Actualitate > Sorin Cîmpeanu îl contrazice pe Vlad Voiculescu, înaintea redeschiderii școlilor. Părinții sunt debusolați
Sorin Cîmpeanu îl contrazice pe Vlad Voiculescu, înaintea redeschiderii școlilor. Părinții sunt debusolați

Sorin Cîmpeanu îl contrazice pe Vlad Voiculescu, înaintea redeschiderii școlilor. Părinții sunt debusolați

Sorin Cîmpeanu a atras atenția asupra unei probleme, după anunțul făcut de Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, l-a contrazis pe Vlad Voiculescu, omologul său de la Sănătate. Discuția este legată de testarea elevilor, odată cu redeschiderea școlilor. Ministerul Sănătăţii a publicat, vineri seară, formularul pe care părinţii îl pot descărca şi completa. Pentru a-și da acordul pentru testarea copiilor lor.

Sorin Cîmpeanu îl contrazice pe Vlad Voiculescu

Însă, Sorin Cîmpeanu a spus că nu a găsit susținerea legală pentru acest act. Nu există un cadru legislativ prin care acel formular să fie cerut de autorități părinților.

„În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătăţii recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale şcolare, atunci când acest lucru este posibil. Testarea este esenţială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor şi profesorilor şi pentru binele întregii comunităţi.

Recomandăm părinţilor să aducă din prima zi de şcoală formularul de consimţământ tipărit şi semnat, pentru ca elevii să poată fi testaţi imediat atunci când este nevoie”. A fost anunțul făcut de oficialii de la Ministerul Sănătății.

Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimţământul personal

„În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimţământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore.

Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, ca şi în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea şcolară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori”. Au mai spus oficialii.