Vlad Voiculescu repetă că nu i-a cerut nimeni demisia. Istoria contrelor politice însă este lungă

Vlad Voiculescu repetă că nu i-a cerut nimeni demisia. Istoria contrelor politice însă este lungă

Vlad Voiculescu  vorbește pentru a șasea oară de când a devenit ministru  despre demiterea sau demisia sa. Astăzi a repetat că nimeni nu i-a cerut demisia din Guvern. O recidivă care demonstrează că Vlad Voiculescu știe ceva.

Vlad Voiculescu repetă că nu i-a cerut nimeni demisia. “ Nu a fost vreo discuţie să-mi ceară cineva din guvern demisia. Nu am niciun conflict cu premierul” a declarat ministrul Sănătății când a fost întrebat într-o conferință de presă comună cu ministrul Educației, dacă premierul Cîțu i-a cerut să plece din Guvern.

Vlad Voiculescu: „Nu mi-a cerut nimeni demisia. Cu Cîțu am o relație foarte bună”

"Nu se pune problema. Nici nu a fost vreodată în discuţie ca cineva din guvern să-mi ceară demisia. Nu mi-a cerut nimeni demisia. Cu domnul Cîţu am o relaţie cât se poate de bună, la fel de bună precum cea cu domnul Cîmpeanu aici de faţă. Sunt pur şi simplu intoxicări de presă", s-a apărat Vlad Voiculescu.

“N-a existat niciodată un conflict sau ceva care să semene măcar a ceartă între oricare doi miniştri, respectiv între un ministru şi premierul ţării din momentul acesta", a comentat  Vlad Voiculescu în apărarea sa.

Informațiile  privind demiterea lui Vlad Voiculescu din Guvern au la bază atitudinile lui de contestare a unor decizii luate de comun acord în  Executiv, dar și de criticare a strategiilor  stabilite de Guvern și Administrația Prezidențială privind campania națională de vaccinare anti-covid.

Premierul Cîțu a fost obligat de multe ori să îl pună la punct pe ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății  l-a pus de mai multe ori pe premierul Cîțu să intervină pentru a-i reaminti colegului său din Guvern că strategia națională de vaccinare nu se schimbă când are Vlad Voiculescu vreo intenție de PR personal. Un exemplu: declarația ministrului Sănătății care a anunțat săptămâna trecută că strategia de vaccinare va fi modificată astfel încât să se poată programa în februarie în platformă doar anumite categorii de persoane.

Ministrul PLUS a vrut să-și treacă la minister Registrul Național de Vaccinare

Vlad Voiculescu a precizat atunci că are acordul premierului. În realitate, Florin Cîțu era de acord doar cu o prioritizare, nu cu interzicerea altor categorii care se încadrează în etapa a doua a campaniei de vaccinare.

În plus, strategia de vaccinare este aprobată de CSAT, sub coordonarea lui Klaus Iohannis, și nu putea  fi modificată de un ministru.

Ministrul Sănătății și-a dorit  trecerea Registrului Național de Vaccinare  în subordinea sa, lucru care i-ar fi dat acces la o uriașă bază de date. Cererea i-a fost refuzată, dar atacurile lui au continuat la adresa doctorului militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

A vrut să mute campania de informare publică, cu tot cu bani, de la SGG la ministerul lui

Vlad Voiculescu a vrut să își asume comunicarea din campania de vaccinare și să mute campania de informare publică privind pandemia, cu tot cu buget, de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) , la Ministerul Sănătății. Premierul Cîțu a fost din nou obligat să intervină: „Nu are nicio atribuție domnul ministru al Sănătății dacă domnul Gheorghiță pleacă sau nu. Lucrurile sunt separate clar”.

Vlad Voiculescu a declarat  în altă împrejurare că premierul Cîțu i-a dat acceptul ca el să facă anchete și să stabilească sancțiuni împotriva medicilor din centrele de vaccinare care, dacă le rămân doze de vaccin neutilizate, le administrează celor care doresc să se imunizeze. „Dacă noi știm că niciunul din cei programați nu a fost dat la o parte pentru altcineva, nu văd nicio problemă. Nu poți să sancționezi medici dacă vaccinează pentru că a rămas o doză în plus”, a intervenit din nou  premierul Cîțu.

Vlad Voiculescu nu a vrut ridicarea restricțiilor din București

Pozițiile contradictorii dintre Vlad Voiculescu și deciziile guvernamentale sunt numeroase. Ministrul  i-a contrazis pe premier și pe șeful Grupului de Comunicare Strategică care se ocupă de strategia de vaccinare, referitor la indicatorii care stabilesc momentul în care se aprobă sau se ridică restricțiile privind pandemia. Voiculescu a anunțat că va modifica el indicatorii pentru că nu crede că aceștia sunt calculați corect. Iar a fost obligat premierul Cîțu să intervină și să-i reamintească ministrului că aceste norme sunt stabilite de specialiștii care se ocupă de campania de vaccinare.

Vlad Voiculescu s-a opus și deciziei de a se ridica restricțiile în București, susținând că rata de infectare din Capitală este mai mare decât cea anunțată oficial. Din nou, Vlad Voiculescu a fost pus la punct de responsabilii campaniei de vaccinare, de primarul general al Capitalei și de prefectul Bucureștiului.

Voiculescu s-a opus și revenirii copiilor la școală

Iar zilele trecute, ministrul Sănătății, alături de alți lideri ai USR-PLUS,  a spus că nu consideră benefică decizia luată în comun de șeful statului, de Guvern și de grupul care gestionează oficial pandemia,  de revenire fizică a elevilor la școală. Potrivit unor surse din Guvern,  Vlad Voiculescu nu ar fi dorit să contrasemneze ordinul de ministru pentru deschiderea școlilor, alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Mizele acestor opoziții ale lui Vlad Voiculescu față de premier, de șeful statului și de partenerii liberali de la guvernare sunt duble. În primul rând, preocuparea narcisistă a ministrului PLUS de a-și face imagine cu orice preț. În al doilea rând, strategia politică a progresiștilor de la USR-PLUS de a face susținut opoziție în contrapartidă cu  președintele Iohannis, cu premierul Cîțu și cu partenerii de la PNL.

Iohannis, Cîțu, Orban, nu vor scandal cu USR-Plus pentru a nu afecta guvernarea

"Nu se pune problema. Nici nu a fost vreodată în discuţie ca cineva din guvern să-mi ceară demisia. Nu mi-a cerut nimeni demisia. Cu domnul Cîţu am o relaţie cât se poate de bună, la fel de bună precum cea cu domnul Cîmpeanu aici de faţă. Sunt pur şi simplu intoxicări de presă", a declarat Voiculescu, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Educaţi"Ideea aceasta că o discuţie pe un punct anume, în care fiecare vine cu propriile îngrijorări legitime, cu propria viziune asupra unui aspect sau altuia care impactează viaţa publică - educaţia, sănătatea naţiunii ăsteia, discuţiile sunt absolut necesare într-un cadru cât se poate de formal, de politicos“Asta este tot, dar n-a existat niciodată un conflict sau ceva care să semene măcar a ceartă între oricare doi miniştri, respectiv între un ministru şi premierul ţării din momentul acesta", a mai spus Vlad Voiculesca ieșit public să anunțe măsuri fără să informeze premierul a fost conferința de presă în care Vlad Voiculescu a anunțat că va fi modificat modul de calcul al ratei de incidență pentru Covid. nu crede că bilanțul oficial al îmbolnăvirilor de Covid prezentat zilnic de Grupul de Comunicare Strategică de la Guvern ar fi corect, el fiind de părere că numărul real de infectări ar fi mult mai mare și deci România ar trebui să nu renunțe la restricțiile anti Covid.

Vlad Voiculescu nu a avut succes cu nici una dintre pozițiile sale contestatare. Nimic nu s-a concretizat din intervențiile lui asupra altor domenii decât cele pe care este obligat să le gestioneze. Cele care țin de mandatul său de ministru al Sănătății. A creat în schimb tensiuni repetate în Guvern și în coaliție.

Momentul tragediei de la spitalul Matei Balș, caz care l-a depășit instituțional pe ministrul Vlad Voiculescu, i-a adus cereri publice de demisia. Până atunci, discuțiile despre o posibilă demitere a sa din Guvern au fost purtate în culisele politice. Strategia PNL, a premierului  dar și a președintelui Iohannis este cea de temporizare a politicii de opoziție dusă de  miniștrii și liderii USR-PLUS pentru a nu afecta guvernarea pe timp de criză.

În ultima ședință a conducerii PNL s-a discutat aprins despre agresivitatea progresiștilor, cu exemplul cel mai vizibil, Vlad Voiculescu. Liberalii și-au exprimat  din nou supărarea că li s-a cerut  să nu riposteze la atacurile împotriva lor venite de la USR-PLUS.

Premierul Cîțu poate să ceară înlocuirea unui ministru

A fost momentul în care s-a discutat despre posibilitatea ca premierul să ceară înlocuirea unui ministru progresist dacă acesta continuă să creeze tensiuni inutile. Potrivit acordului semnat de liderii coaliției, nu există o prevedere care să îl blocheze pe premier să remanieze un ministru, fie el și de la alt partid din coaliție. „Un ministru care fluieră în biserică, care dă declarații diferite față de declarațiile premierului, greșește o dată, greșește de două ori, după care trebuie să plece acasă”, susțin tot mai multe voci din PNL.

La ora aceasta, în coaliție nu se pune problema unei remanieri guvernamentale. Dar discuțiile privind posibile înlocuiri de miniștri care, în loc să își gestioneze ministerele, provoacă scandaluri pentru promovare personală sau de grup, conduc la situația în care se află azi Vlad Voiculescu. Care se vede pus în situația de a repeta că nu își dă demisia. Potrivit proverbului: “Nu iese fum fără foc”.