Sorana Cîrstea, centură neagră în tenis

Sorana Cîrstea, centură neagră în tenis

Sorana Cîrstea a câştigat primul său turneu din circuitul WTA, la zece ani după ce Irina Spîrlea aducea pentru România ultimul triumf de acest gen. EVZ a discutat despre succesul sportivei cu primul său antrenor, Sorin Erlic, care a pregătit-o pe sportiva română încă de la vârsta de patru ani. "Este o fire ambiţioasă, o fată talentată, modestă şi cu mult bun simţ. Chiar şi după ultimele rezultate, a rămas aceeaşi. Este şi meritul părinţilor ei, oameni foarte buni, care au sprijinit-o mereu", spune Erlic despre fata sa de aur.

Mai puţin ştiut este că, în 1994, anul în care Sorana a început tenisul, ea a practicat şi un alt sport. "Făcea şi karate. I-a prins bine la fizic", crede Erlic, omul care a ţinut să îi ureze succes fostei sale eleve şi înainte de turneul de la Taşkent.

"M-am întâlnit cu Sorana la Bucureşti, înainte ca ea să plece la turneu (n.r. Taşkent). Nu o mai văzusem de foarte mult timp. Arăta excelent şi mi-a spus că se simte foarte bine. Am vrut să îi urez succes". Erlic speră şi crede că fosta sa elevă, aflată momentan pe locul 39 al clasamentului WTA, să ajungă în primele zece jucătoare ale lumii.

Tot de la fostul antrenor al sportivei aflăm că fratele Soranei, Mihnea Cîrstea, elev în clasa a şaptea la o şcoală din Târgovişte, joacă fotbal la un club dâmboviţean. Părinţii sportivei au o firmă de produse alimentare, cu o denumire cât se poate de "comercială": SC SORANA SRL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sorin Erlic este şi acum antrenor la CS Târgovişte, fostul Metalul. Fiul antrenorului, Laurenţiu Erlic, 21 de ani, este vice-campion naţional la tenis de câmp. "Voi preţui întotdeauna titlul de la Taşkent" La doar 18 ani, Sorana Cîrstea a devenit, ieri, prima jucătoare de tenis din România care se impune într-un turneu din circuitul WTA, după succesul Irinei Spîrlea, din urmă cu un deceniu, la Strasboug. Românca s-a calificat în finala de la Taşkent fără să cedeze niciun set.

Sorana Cîrstea a câştigat cu emoţii finala turneului, revenind de 0-1 la seturi în faţa germancei Sabine Lisicki. Sportiva din Germania, a patra favorită a turneului, a câştigat primul set al finalei cu scorul de 6-2, după numai 25 de minute de joc. Sorana, cap de serie numărul trei, a început în forţă actul secund al finalei, reuşind să câştige rapid pe serviciul adversarei. Românca a reuşit să îşi păstreze avansul de două jocuri şi să se impună cu 6-4. "Acel break a fost punctul de întoarcere a meciului", a spus Sorana.

În setul decisiv, Sorana a împins partida în tie-break, după ce a revenit de la scorul de 2-4, salvând chiar o minge de meci. În tie-break, Cîrstea s-a impus cu 7-4, adjudecându-şi, după aproape trei ore şi jumătate de joc, primul titlu WTA.

"Voi preţui întotdeauna titlul de la Taşkent pentru că este primul pentru mine. Eram disperată să cîştig un turneu!", a spus Sorana.

Sorana Cîrstea a obţinut, în urma victoriei din capitala Uzbekistanului, 115 puncte în clasamentul WTA şi 22.925 de dolari.

"Mi-am îmbunătăţit mult jocul de la precedenta mea finală. Vreau să câştig mai multe trofee", a adăugat jucătoarea din România.

Ascensiune rapidă

Sorana Cîrstea a pierdut prima sa finală în circuitul WTA, anul trecut la Budapesta, în faţa argentiniencei Gisela Dulko. Jucătoarea română a reuşit să îşi asigure primul titlu WTA, după ce, în acest sezon, atinsese de patru ori faza sferturilor de finală, la Acapulco, Fes, 's-Hertogenbosch şi New Haven.

Sorana, antrenată în prezent de fosta jucătoare Alina Tecşor, a fost prezentă pe tabloul principal al tuturor turneelor de Grand Slem din acest sezon, reuşind să atingă turul doi la Roland Garros, Wimbledon şi US Open.

După victoria de la Taşkent, Sorana a urcat pe locul 39 în clasamentul WTA, devenind prima jucătoare din România care reuşeşte această performanţă, după retragerea Ruxandrei Dragomir, în 2001.