Editura Evenimentul si Capital

Noua generație de actori. Sonia Kalman. Spectacolul pasiunii și al dârzeniei

Autor: | | 2 Comentarii | 447 Vizualizari

Când o cunoști, și mai ales ascultând-o, îți dai seama că prin fiecare por al ființei sale respiră în ritmul Thaliei. Deși în copilărie a trecut prin asprimea karatelor, ajungând la nivel de campioană europeană a juniorilor. În plus, poezia îi însoțește viața, atât de profund, încât a primit oferta de-a publica, și totodată de-a trăi, în Marea Britanie. A refuzat, pentru că nu poate sta departe de țara ei. Nu în ultimul rând, premiată pentru dramaturgie, anul trecut, la Sibiu, în sfera teatrului independent. Să facem deci cunoștință cu Sonia Kalman. Actriță la ”Masca”. Ne prezintă spectacolul pasiunii și al ambiției pentru arta scenică.

Pe parcursul discuţiei noastre a rostit câteva idei pe care le redau, să vedeţi cine e Sonia prin felul în care îşi gândeşte viaţa, meseria şi chiar menirea. „Mi-aş dori ca toţi oamenii să-şi urmeze visul şi să ţină la visul lor. De-asta suntem oameni, ca să visăm”.

Şi încă ceva demn de luat în seamă. „Mulţi spun că scopul principal al actorului e reprezentat de aplauze. Nu cred. Eu cred că scopul este să schimbi ceva în sufletele oamenilor. Dacă dintr-o sală cu 1.000 de spectatori ai reuşit asta, măcar în privinţa unuia, înseamnă că actorul şi-a atins chemarea”.

Modelul care nu se uită

Domnişoara Kalman e încă proaspătă absolventă, o putem conisdera aşa, a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, fapt împlinit anul trecut.

În existenţa noastră, aşa, în general, nu de puţine ori întâmplarea ne scrie uneori naraţiunea. Aşa şi cu interlocutoarea mea, care ajunge în teritoriul cluburilor copiilor din Bucureşti, mai întâi pe urmele unei colege despre care aflase că merge în mod constant la cursuri de teatru.

„Eram în clasa a VII-a. După primul curs de teatru nu am mai plecat de acolo”. Are o preţuire extraordinară pentru cea care i-a fost nu doar îndrumător, ci, mai presus de orice, şlefuitor de caracter, profesoara Magda Băcescu.

„Dumneaei m-a învăţat să am coloană vertebrală şi să nu mă las dusă de val, de miniună şi de ipocrizie”.

Campioană la Karate

Deşi am în faţă o siluetă mai degrabă plăpândă, aparenţele sunt înşelătoare. În palmaresul Soniei, din perioada adolescenţei, se află un titlu european la Karate, făcând parte din echipa de profil a României. Cu tot cu centura-i maro. Ajunsese şi în faţa celei negre, dar nu a mai dat testul de profil.

La început, intrase într-un club de cartier, ulterior cochetând cu performanţa Rapidului. Un episod destul de lung din viaţa ei, de 12 ani.

Ba chiar ar fi vrut să dea admitere la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza. Cine ştie, poate acum o întâlneam în cu totul altă ipostază. În trupele speciale?! Surâde.

Numai că în lupta, intuiesc că destul de înverşunată din sufletul ei, între forţa muşchilor şi cea a gestului, a ieşit învingătoare varianta a doua. Nu şi-a închipuit atunci, probabil, ce drum greu o aşteaptă, şi mai ales cât de presărat va fi cu acele praguri care te fac să te întrebi, mai mereu, dacă ţi-ai ales bine destinaţia.

A rămas totuşi cu ceva de pe urma sportului de performanţă. Dârzenia, disciplina şi capacitatea de-a înfrunta inerentele suişuri şi coborâşuri.

Anul când nu s-a putut apropia de scenă

Prima încercare la Teatru a eşuat. Recunoaşte că nu a fost suficient de pregătită când a bătut la porţile facultăţii. Nu numai să spună un monolog sau o poezie, dar nici psihic, se autoanalizează acum.

A urmat un an în care a trebuit să se remonteze. „În anul acela nu am putut să intru într-o sală de teatru. Mi-era ciudă pe mine”.

Se refugiază, dacă se poate spune aşa, în Filozofie, ca studentă. După cele 12 luni ”sabatice”, şi cu forţele refăcute, izbândeşte la următorul examen, la Teatru. Se ridicase, în sfârşit, cortina, iar scena era pe cale să-i aparţină!

Dramaturgul care l-a salvat pe actor

Încă o tuşă importantă e de adăugat la tabloul ei. Cea de dramaturg. Scrisul se poate naşte chiar şi din durere.

Aşterne pe hârtie prima ei piesă, exact în acea perioadă, a post-eşecului. Se intitulează „Femeia care suflă flăcări prin umbrelă”. Este practic un „one woman show”. Ea ar fi trebuit să şi joace rolul pe care îl crease. Dar unde?!

Un prieten îi citeşte textul şi o îndeamnă să îl înscrie într-o competiţie destinată amatorilor, organizată la Casa de Cultură a Studenţilor. Zis şi făcut. Trec câteva luni şi primeşte un telefon. Este invitată la audiţie, a doua zi.

„Prima oară nici nu ştiam cine m-a sunat. Aşteptam un alt telefon, din altă parte. Făcusem o confuzie”. Când îşi dă seama, scoate manuscrisul din sertar şi învaţă toată noaptea textul.

A doua zi, în faţa juriului, a simţit pur şi simplu că a intrat în transă. „Nu-mi mai amintesc nimic. Uitasem o parte din text”. A improvizat. Şi-a dus spectacolul până la capăt, în aplauzele auditoriului, mai bine de-o oră. ”Nici nu știu când a trecut!”. Abia după aceea află, stupefiată, de la cei din jur, cum timpul căpătase pentru ea o altă valoare.

Se gândeşte puţin. A fost un altfel de examen, numai că de data asta reuşise. Şi îşi dovedise legătura indestructibilă cu arta scenică.

O mică paranteză. Fata asta cu privirea înflăcărată de propriile-i cuvinte a fost premiată anul trecut, la Sibiu, pentru piesa al cărei titlu este „Să nu-ţi faci alţi Dumnezei în afară de tine”, scrisă pe profilul teatrului independent.

Lacrimi de fericire şi de suferinţă

Şi dacă tot am adus vorba de teatrul independent, atunci neapărat să urmărim paşii Soniei, în anii facultăţii, exact în acest areal, cu frumuseţea şi cu idealurile sale, dar şi cu umbrele.

Se adunau câţiva colegi, învăţau un text, tot ei amenajau scenografia, cu minimum de cuie bătute într-un scaun. „Pentru tinerii actori e foarte dificil să găseşti un job. Mulţi fac teatru independent din necesitate. Dar e adevărat că se şi simt apropiaţi de acest gen”, atât de liber.

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2


Tag-uri: actori, sonia, kalmanStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI