Analiștii se grăbesc să afirme că alegătorii privesc cu ochi critici modul în care miliardarul de la Casa Albă gestionează epidemia provocată de noul coronavirus.

Potrivit sondajului, Biden îl conduce pe Trump cu 50%-42% în Pennsylvania, unul din statele unde voturile basculează în mod tradiţional şi care l-au ajutat pe republican să câştige în 2016.

În Michigan, un teren de luptă electorală la fel de important, sondajul Fox News a arătat tot un avans al lui Biden, cotat cu 49%, faţă de 41% pentru Trump.

Ambele rezultate au fost publicate miercuri, în aceeaşi zi în care o anchetă a Universităţii Quinnipiac a relevat că fostul vicepreşedinte democrat conduce, cu un scor de 46%-42%, şi în Florida, tot unul din statele cu cea mai aprinsă bătălie electorală.

În toate cele trei state, alegătorii au avut o părere negativă despre modul în care Trump a gestionat criza coronavirusului. În schimb, cei din Pennsylvania şi Michigan au evaluat mult mai pozitiv răspunsurile guvernatorilor locali la criză, în timp ce Trump a primit note ceva mai bune în Florida.

Aceste rezultate sugerează că, deşi Biden a fost în bună măsură lăsat în umbră de epidemie, Trump şi-a creat singur probleme cu modul haotic în care a gestionat criza naţională, comentează dpa.

În Pennsylvania, 44% dintre alegători aprobă modul în care Trump a gestionat criza, în timp ce 51% îl dezaprobă. În acelaşi timp, 58% consideră că reacţia administraţiei republicane a fost prea lentă.

Dimpotrivă, 69% dintre alegătorii din Pennsylvania – inclusiv jumătate din cei care se declară republicani – aprobă felul în care guvernatorul democrat Tom Wolf a gestionat criza.

În pofida protestelor foarte mediatizate de la Harrisburg din această săptămână, sondajul arată că există o susţinere largă pentru măsurile de prevenţie impuse de Wolf, aproape două treimi dintre respondenţi declarându-se mai îngrijoraţi de riscurile de sănătate decât de consecinţele economice ale închiderii unei mari părţi din economia statului.

La fel ca în cazul oricărui sondaj, procentele se pot modifica pe măsură ce campania se derulează, iar epidemia – şi răspunsul lui Trump – continuă, notează agenţia germană. Totuşi, la momentul actual, ele sugerează că modul în care preşedintele gestionează cea mai gravă criză din mandatul său îi creează probleme în state cruciale pentru alegerile din această toamnă.